thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 15min
Czas całkowity
3h 15min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Panna Cotta

  • pół laski wanilii
  • 100 g mleka
  • 330 g śmietany, 30% tłuszczu
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 50 g cukru
  • 20 g rumu

Sos Malinowy

  • 200 g malin

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Panna Cotta
  1. Rozciąć laskę wanilii wzdłuż, wydrążyć nasiona.

  2. Do naczynia miksującego włożyć laskę wanilii i nasiona, dodać mleko, śmietanę, żelatynę i cukier, gotować 10 min/90°C/obr. 2. Wyjąć laskę wanilii.

  3. Dodać rum, wymieszać 5s/obr. 3.

  4. Przelać do silikonowych foremek lub filiżanek, wstawić do lodówki na 3-4 godz. Umyć naczynie miksujące

  5. Sos Malinowy
  6. Do naczynia miksującego włożyć maliny, rozdrobnić 5 s/obr. 7.

  7. Deser układać na talerzykach, polać sosem malinowym.

  8. Podawać schłodzone.

Porady

Jeśli nie mamy foremek można użyć filiżanek do kawy. Przed wyciągnięciem Panny Cotty z foremek należy wstawić je do ciepłej wody na ok. 5 min, ułatwi to wyjmowanie deseru.
Wanilię można zastąpić otartą skórką z połowy spażonej pomarańczy.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Panna Cotta

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 16, 2017 at 15:04

    Bardzo dobry deser. Szybki , prosty, efektowny. Zrobiłam na kupnym cukrze wanilinowym bo akurat nie miałam laski wanilii a rodzina chciała coś słodkiego. Szczerze polecam

Are you sure to delete this comment ?