thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 750 g wody
  • 3 opakowania galaretek, o różnych kolorach
  • 3 mandarynki, obrane, w cząstkach
  • 750 g śmietany 30%, schłodzonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wlać 250 g wody, wsypać jedną galaretkę, gotować 3 min/100ºC/obr. 2, przelać do innego naczynia, odstawić do zastygnięcia, powtórzyć tę czynność z pozostałymi galaretkami, każdą przelać do oddzielnego naczynia.
    2. Głęboką miskę o pojemności około 2 litrów lub inną formę (np. do pieczenia bab) dokładnie wyłożyć folią spożywczą, na dnie ułożyć cząstki mandarynek.
    3. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
    4. Gdy galaretki zaczną tężeć, do naczynia miksującego wlać schłodzoną śmietanę, ubić około 2 min/obr. 3, przełożyć po 1/3 do każdego naczynia z galaretkami.
    5. Do naczynia miksującego wlać zawartość jednego naczynia, wymieszać 10 s/obr. 3, przelać do miski wyłożonej folią, powtórzyć tę czynność z każdą galaretką, wylewać kolejne warstwy.
    6. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby masa stężała.
    7. Talerz o odpowiedniej średnicy położyć na wierzch deseru tak, aby dokładnie go przykrył, odwrócić miskę do góry dnem, przytrzymując talerz. Zdjąć miskę i ściągnąć folię. Kroić jak tort.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Magiczna góra

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 20, 2015 at 11:23
    5.0

    Polecam, lekki, inny, idealny na gorące dnitmrc_emoticons.)

  • września 23, 2013 at 14:36
    5.0

    Przepis super, zawsze wzbudza zachwyt wśród gości. Ja jednak zmodyfikowałam  i dzielę śmietanę na 3 i po kolei robię warstwy. Jak pierwsza stężeje w formie, zabieram się za następną. Zajmuje to pół dnia i ciągłe mycie thermomiksu ale warto tmrc_emoticons.)