thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
51h 30min
porcja/porcje/porcji
200 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Łatwy makowiec

  • 200 gramy masła
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowania cukier wanilinowy
  • 1 puszki MASY MAKOWEJ Z BAKALIAMI
  • szczypty miodu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ŁATWY MAKOWIEC
  1. ZIMNE MASŁO POSIEKAJ OSTRYM NOŻEM, DODAJ DWA ŻÓŁTKA, CUKIER ORAZ CUKIER WANILINOWY. UGNIEĆ CIASTO
  2. UFORMUJ KULĘ, OWIŃ JĄ FOLIĄ I ODŁÓŻ NA GODZINĘ DO LODÓWKI.
  3. BIAŁKA UBIJ NA SZTYWNO
  4. WYMIESZAJ BIAŁKA Z MASĄ MAKOWĄ, DODAJ MIÓD DO SMAKU
  5. 1/3 SCHŁODZONEGO CIASTA ODERWIJ, POZOSTAW W LODÓWCE. RESZTĘ ROZWAŁKUJ NA PŁAT. WYLEP SPÓD FORMY.
    NA SPODZIE ROZŁÓŻ MASĘ MAKOWĄ.
  6. WYJMIJ Z LODÓWKI RESZTĘ CIASTA, FORMUJ CIENKIE, DŁUGIE WAŁECZKI, UŁÓŻ JE NA MASIE MAKOWEJ, TWORZĄC KRATKĘ.
  7. CIASTO WSTAW DO PIEKARNIKA. PIECZ OKOŁO 50 MIN W TEMPERATURZE 180*

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Łatwy makowiec

Wydrukuj:

Komentarze