Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--

Składniki

  • Ciasto:
  • • 7 jajek
  • • 2 szkl cukru
  • • 1 margaryna
  • • 2 szkl mąki
  • • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • • 2 łyżki kakao
  • • 100 gram wiórek kokosowych
  • • 1,5 kg jabłek
  • • Cynamon
  • Polewa:
  • • 100 gram margaryny
  • • ½ szkl cukru
  • • 4 łyżki mleka
  • • 200 gram chałwy waniliowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1 szkl cukru zemleć na puder 10s/ Obr 10.
    Przesypać do innego naczynia.



    2.      
    Do naczynia miksującego włożyć połowę obranych
    jabłek rozdrobni ć 6s/ Obr 4, przełożyć do innego naczynia. Drugą połowę jabłek
    rozdrobnić w ten sam sposób. Posiekane jabłka odsączyć, doprawić cynamonem.



    3.      
    Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Założyć
    motylek, wlać 2 białka za szczyptą soli, ubić na pianę 1,5 min/ Obr 4. Zdjąć
    motylek. Przełożyć do innego naczynia.



    4.      
    Do naczynia włożyć żółtka, 1 szlk cukru,
    margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać 40s/ Obr 5. Dodać przygotowaną
    wcześniej pianę z białek, wymieszać 30s/ Obr 3.



    5.      
    Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać
    kakao , wymieszać 8s/ Obr 3,5. Kopystką zgarnąć ciasto z brzegów naczynia,
    wymieszać 15s/ Obr 3,5. Ciemną warstwę przełożyć na blachę.



    6.      
    Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Założyć
    motylek. Ubić 5 białek ze szczyptą soli 4,5 min/ Obr 3, po upływie ok. 2 min
    stopniowo dodawać przez otwór w pokrywie wcześniej przygotowany cukier puder.
    Do przygotowanej piany dodać wiórki kokosowe, wymieszać 15s/ Obr 1.



    7.      
    Na ciemną warstwę ciasta wyłożyć kolejno: pianę
    z kokosem, starte jabłka i jasne ciasto. Wstawić do piekarnika na ok. 45 min
    180o.



    8.      
    Margarynę, cukier i mleko rozpuścić w naczyniu
    miksującym 5min/ 100o/ Obr 1. Po upływie ok. 3 min dodać przez otwór
    w pokrywie pokruszoną chałwę. Przestygnięte ciasto polać letnią polewą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jabłecznik z chałwą

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?