Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Gorące ciasteczko czekoladowe
- 80 g masło
- 40 g cukier
- 40 g cukier trzcinowy
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 130 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 74 g groszek czekoladowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć 80 g masła pokrojonego na kawałki, 40 g cukru i 40 g cukru trzcinowego i mieszamy "Obroty wsteczne" 90 sek/obr 3.
- Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć 1 jajko. Mieszamy "Obroty wsteczne" 30 sek/obr 2.
- Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 130 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli. Ustawiamy wyrabiane ciasta "Mieszanie" 60 sek
- Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć 74 g groszku czekoladowego. Mieszamy "Obroty wsteczne" 30 sek/obr 1
- Z "Blokada naczynia miksującego" przełożyć uformowane ciasto na płytkim (ok. 4 cm) naczyniu żaroodpornym, średnicy ok. 20 cm. Równomierne rozłożyć uformowane ciasto na naczyniu
- Naczynie żaroodporne z ciastem włożyć do piekarnika na 10-15 minut. Tak, żeby brzegi ciasteczka były chrupkie i suche, a środek ciasteczka miekki i mokry.
- Deser podawać z polewą czekoladową i lodami waniliowymi. Spożywać na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu.
Ciasto
Porady
Czas pieczenia może sie różnić, polecam czekać aż ciasto z wierzchu będzie twarde i złotobrązowe, brzegi były twarde i suche, a środek miekki i mokry.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?