thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

składniki

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 150 gram cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 MT piwa jasnego
  • 1 kostka rosołowa,wołowa
  • 35 gram mąki
  • kilka suszonych grzybów
  • przyprawy. sól,pieprz,przyprawa do mięs,kto co lubi
  • 700 ml wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. 1.Żeberka podzielić na dość krótkie paski,dobrze przyprawić,posmarować olejem,najlepiej odstawić żeby przeszły przyprawami.

    2.Żeberka umieścić w koszyczku przekładająć pokrojoną cebulą

    3.Do naczynia wlać wodę,grzyby,kostkę i przyprawy.założyć koszyczek idusić 50 min,temp Varoma,obr 1.

    4.Dodać piwo i dusić jeszcze 10 min,temp Varoma obr 1

    5.Wyjąć mięso z koszyczka do innego naczynia.

    6.Do wywaru dodać cebulę z koszyczka, mąkę i gotować czas 3 min temp100,obr 1.Sosem polać żeberka i  gotowe

    7.Ja na koniec sos miksuję 15 s,obr 7.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Żeberka duszone w sosie piwnym

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 2, 2022 at 12:18
    5.0

    Pychotki!! Love

    Bardzo lubie ten przepis !

    Palce lizac, gratuluje stwórcy. Nigdy żeberka mi nie wychodziły a tu proszę, niebo w gębie dla całej rodziny! Up: Dałam więcej piwka i dolałam wody na końcu do sosiku tmrc_emoticons.) Cooking 6

  • czerwca 15, 2019 at 13:56
    2.0

    Nam niestety te żeberka nie posmakowały.. bez pieczenia w piekarniku się nie obeszło. Smak też nie zachwycał. Raczej nie będę wracać do tego przepisu. A szkoda, bo mieliśmy wielkie nadzieje, że wyjdzie coś pysznego tmrc_emoticons.)

  • marca 19, 2019 at 20:23
    5.0

    Robiłam je w TM5.
    Wyśmienite danie.Wszystkim smakowało.
    Żeberka 650 g,woda 700 + 1 miarka TM wody + 1 MT piwa.Czosnek i cebula wg przepisu.
    1 kostka bulionowa to za dużo , ale dużo wody wyparowuje i jak dodalam 35 g mąki to wyszła papa.Dolałam wody (tak na oko ) i wyszło super.Nie żałowałam grzybów.
    Z ziemniaczkami lub kaszą i ulubioną surówką coś cudownego.

  • lutego 28, 2019 at 14:14

    Smileale ekstra przepis, jedynie dodałem od siebie kilka ząbków czosnku i zamiast piwa dodałem czerwone wino...

    Marjano Bigsmile

  • października 24, 2018 at 14:02

    NIDZIA:to nic innego jak 1 Miarka Termisiowa czyli 100 ml

  • września 23, 2018 at 11:42

    co to znaczy 1MT piwa jasnego? czyli ile?

  • maja 28, 2018 at 13:26
    4.0

    U mnie był niedawno, dość smaczne danie.
    Ziemniaki pokroiłam w plastry ok. 1 cm i gotowałam w koszyczku podczas gotowania mięsa, natomiast żeberka na przystawce Varoma. Po ugotowaniu wszystko razem włożyłam do naczynia żaroodpornego i piekłam przez 15 minut, zgodnie z Waszymi sugestiami. Mięso było jeszcze lekko twarde, ale odchodziło od kości i było smaczne. Sos jak dla mnie za słony, następnym razem ograniczę sól. Oprócz tego sosu wyszło bardzo dużo i sporo go zostało.

  • kwietnia 28, 2018 at 10:50
    4.0

    Pierwsze podejście wyszło zdecydowanie zbyt słone. Ograniczę się tylko do kostki następnym razem. Mięsko bardzo smaczne.

  • marca 23, 2018 at 19:44

    Marzena Kwoka:czy potrajala pani resztę składników??

  • lutego 21, 2018 at 22:31

    żeberka rewelacja,smakowały całej rodzinie robiłam z 1,5 kg w koszyczku i na varomie.