thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

Przyprawa do wieprzowiny

  • 5 g Kminek – 5 g
  • 10 g Kolendra (ziarna) – 10 g
  • 5 g Gorczyca – 5 g
  • 10 g Czosnek granulowany – 10 g
  • 5 g Chili w proszku – 5 g
  • 5 g Sól morska – 5 g

Wieprzowina

  • 120 g Karkówka – 120 g
  • 1 łyżek Olej z oliwek do zamarynowania karkówki – 1 łyżka (10 g)
  • 20 g Smalec (do smażenia karkówki) – 20 g

Kapusta zasmażana

  • 120 g Cebula – 120 g
  • 30 g Masło – 30 g
  • 150 g Biała kapusta – 150 g
  • 1/2 łyżeczki Kumin (kmin rzymski) – 1/2 łyżeczki
  • 1 łyżeczki Papryka słodka w proszku – 1 łyżeczka (5 g)
  • 1 szczypty Sól morska, pieprz – do smaku
  • 2 liście Liść laurowy – 2 sztuki
  • 3 kulki Ziele angielskie – 3 ziarenka
  • 150 g Kapusta kiszona – 150 g
  • 200 g Woda – 200 ml
  • 1 łyżki Babka jajowata – 1 łyżka (10 g)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przyprawa do wieprzowiny
  1. 1. Do naczynia miksującego przekładamy wszystkie składniki, mielimy 5 s/obr. 10 .
    2. Przekładamy do słoiczka.
  2. Karkówka
  3. 1. Mięso wkładamy do miski, polewamy olejem, dodajemy 10 g przyprawy do wieprzowymi.
    2. Mieszamy dobrze i odstawiamy pod przykryciem. Karkówkę najlepiej zamarynować dzień wcześniej lub dziś rano.
  4. Kapusta zasmażana
  5. 1. Do naczynia miksującego wkładamy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, rozdrabniamy 3 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
    2. Dodajemy masło, dusimy 2 min/ 120°C /obr 0.5 .
    3. Dodajemy białą kapustę i rozdrabiamy 6 s/obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
    4. Dodajemy wszystkie przyprawy, dusimy 2 min/ Varoma /obr. wsteczne 0.5.
    5. Dodajemy kapustę kiszoną, dusimy 2 min/ Varoma /obr. wsteczne 0.5.
    6. Wlewamy zimną wodę, gotujemy 15 min/ Varoma /obr. wsteczne 0.5.
    7. Na koniec wsypujemy babkę jajowatą i jeszcze dusimy 2 min/ Varoma / obr. 0.5
    8. W międzyczasie smażymy karkówkę na patelni z obu stron, przekładamy na talerz razem z sosem z patelni i podajemy z kapustą.

Porady

 Karkówkę i przyprawę możemy przygotować rano lub dzień wcześniej wieczorem. Zamarynowana w ten sposób karkówka będzie lepsza.
 Do tego przepisu przygotujemy najpierw przyprawę do wieprzowiny, którą użyjemy do marynaty.
 Drugą porcję kapusty możemy zamrozić.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tradycyjna kapusta zasmażana z aromatyczną karkówką

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy