thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 45min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 50 gramów tłuszczu, do smarowania tortownicy
  • 2 bułki
  • 500 gramów mleka
  • 1 łyżeczki pieprz
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki bulionu warzywnego, TM
  • 200 gramów oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbki czosnek
  • 2 jajka
  • 200 gramów wątróbka indycza
  • 1000 gramów mięsa mielonego, mieszanego
  • 10 gałązek Natki pietruszki
  • 3 opakowania serka mascarpone
  • 1 pomidor
  • 20 plastrów ogorka zielonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Tort mięsny
  1. Wykonanie

    Mięso pokroić na ok.3 cm kostkę i lekko zmrożić.

    Następnie podzielić na 3 części.

    Rozgrzać piekarnik 180st.

    Każdą część zemleć w naczyniu miksującym 10 s obr 6.

    Przełożyć zmiksowane mięso do miski.

    Wątróbkę w naczyniu miksującym zemleć 10s obr 6 i dodać do mięsa.

    W oddzielnym naczyniu 2 bułki zalać 2 szklankami mleka.

    Do suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszkii zemleć 5s obr 6 i dodać do mięsa.

    Do czystego naczynia miksującego dodać cebulę, czosnek,i zemleć 5s obr6.Dodać 20 gram oliwy z oliwek i 2 min 120st obr 1.

    Dodać pozostałe składniki i wymieszać 2 min funkcja wyrabiania, przy pomocy kopystki.

    Do wysmarowanej tłuszczem tortownicy przekładamy mięso.

    Pieczemy 75 min w tem 180 st.

    Przy pomocy nitki kroimy na pół mięsny tort.

    Po wystygnięciu smarujemy 2 opakowaniami serka mascarpone. Cały tort smarujemy kolejnym opakowaniem serka mascarpone i dekorujemy plastrami pomidora i ogórka...

Porady

tortownica,piekarnik, miska, naczynie do zamoczenia bułki i thermomix.

Od lat wiadomo, że mężczyżni ze słodyczy najbardziej lubią śledzie.

Corocznie pół urodzinowego tortu wędrowało do kosza. W tym roku pomyślałam...

Z mięsnego tortu nie zostało nic, panowie domagają się kolejnego.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort mięsny

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?