thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

Gruzińskie chinkali

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 2 łyżeczki kolendry suszonej
  • 5 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 100 g bulionu, pół szklanki
  • 2 cebule
  • 1 natka
  • 500 g mąki pszennej, typ 480-500
  • 200 g ciepłej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Farsz
  1. Zmielone mięso włożyć do miski (plastkowej lub metalowej), dodać 2 łyżeczki kolendry, 3 większe szczypty soli, 2 większe szczypty pieprzu.

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucić dwie cebule, drobno posiekać 7s/obr.5. Posiekaną cebulę dodać do farszu. Wymieszać. Następnie pomału mieszając dodawać bulion tak aby farsz był mokry (puści on potem bulion w trakcie gotowania).

    Włożyć do lodówki na 30-40 minut.
  2. Ciasto
  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać 500 g mąki pszennej i dodać 2 szczypty soli. 15s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1. Zdjąć miarkę i wlać 100 g ciepłej wody 2 m.30/Ciasto"Ciasto" .

    W międzyczasie dolewać wody tak aby ciasto się wyrobiło. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 10-15 minut.
  4. Wyjąć ciasto i rozwałkować na stolnicy, podypywać mąką aby się nie kleiło.

    Wykrawać koła o średnicy 10 cm. Wkładać małą łyżeczkę farszu i zamykać brzegami do góry tak aby chinkali miało kształt sakiewki ze zdjęcia. Wrzucać na gorącą osoloną wodę.

    Po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 4 minuty. Wyjąć i posypać natką pietruszki.

Porady

Farsz można wykonać w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , jednakże ja przygotowałam go wyrabiając ręką w misie.

Aby ciasto nie było twarde można je po wyjęciu z TM zagnieść kilka minut ręcznie zanim włoży się je do lodówki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gruzińskie chinkali

Wydrukuj:

Komentarze