- TM 31
Składniki
chleb - 1 bochenek
- 25 g otrębów pszennych
- 2 łyżeczki soli
- 550 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka płatków owsianych
- 1 płaska łyżka każdego z (wedle smaku), otręby owsiane, słonecznik, sezam, dynia, siemię lniane, kminek cały i kminek mielony lub czarnuszka (plus odrobina więcej do posypania)
- 380 g wody letniej/ciepłej
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
zakwas na 2 chleby
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- 1,5 szklanki wody letniej/ciepłej
- 1 bułeczka zakwasu, (około 2 łyżek) wcześniej przygotowana lub odłożona z poprzedniego pieczenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Należy bułeczkę zakwasu wymieszać z wodą i mąką żytnią. Pozostawić na 12 h (najlepiej rano i piec wieczorem, lub wieczorem i piec rano)
- Wlewamy wodę, drożdże i cukier do naczynia miksującego i podgrzewamy 3min/obr.1/37ºC
- Rozgrzewamy piekarnik do 175 ºC,
- Do podgrzanego roztworu w naczyniu miksującym wrzucamy wszystkie składniki na chleb plus połowę przygotowanego wcześniej zakwasu - max. 1min/[img title="Wsteczne"]https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/thermomix/counterclock.png[/img]/obr.5 cały czas mieszając kopystką
- Przekładamy do natłuszczonej formy teflnowej lub do formy z natłuszczonym pergaminem.
Pieczemy z termoobiegiem w 175ºC przez 75 minut. Jeżeli nie mamy termoobiegu, to można zwiększyć temperaturę nawet do 190ºC (w zależności od piekarnika).
zakwas
chleb
Porady
1. Po przełożeniu ciasta do formy (podłużnej), należy poczekać aż wyrośnie do wysokości formy.
2. Aby chleb był chrupiący, należy w trakcie pieczenia spryskiwać go wodą lub na dno piekarnika wstawić garnek z wodą.
3. Można tworzyć własne kombinacje smakowe chleba,np:
a. pestki z dyni, siemię lniane, czarnuszka, łyżka miodu
b. słonecznik,siemię lniane, kminek cały, kminek mielony, sezam
c. można dodać amarantus ekspandowany i o tyle mniej dać mąki pszennej
można również wcisnąć ząbek czosnku, dodać żurawiny czy dowolną przyprawę, np. zioła prowansalskie
4. Najlepiej piec 2-3 chleby jednocześnie.
5. Po upieczeniu można wyjąć z formy i jeżeli dół jest blady, to wkładamy do piekarnika do góry nogami i opiekamy spód.
6. Po upieczeniu należy przełożyć na lnianą ściereczkę i kilka razy przewracać na boczki, aby się nie zdeformował.
7. Przechowujemy w ścierce lnianej - nie wyschnie
Powodzenia i smacznego !!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wiczka, dzięki za przepis na - od teraz - mój ulubiony chlebek! Mniam!
To nie jest bezglutenowe pieczywo.
Nie daję sztucznych spulchniaczy i konserwantów - dlatego są drożdze świeże a nie suche drożdże, które zawierają np E491..
Dzięki połączeniu drożdży z zakwasem, chleb szybciej rośnie i jest właśnie delikatnie kwaśny - taki, jaki jest najsmaczniejszy.
Oczywiście można dodawać i odejmować składniki wg uznania i smaku.
Skoro dajesz zakwas to taka ilość drożdży jest zbędna, jeżeli dasz 1/4 tej ilości to wystarczy - szkoda żołądka. Ponadto poczytaj o glutenie - aby go uwolnić ciasto powinno być kilka razy wyrabiane, wówczas chleb jest lepiej napowietrzony. Unikniesz nadkwasoty i wrzodów.
Nie daję otrąb, zamiast tego zmniejszam o 1/4 ilość mąki pszennej i zastępuję ją mąką razową.
I używam suche drożdże 3/4 łyżeczki (wymieszane z mąką), ale bez zakwasu, bo nie lubię kwaśnego posmaku chleba. Poza tym zakwas i drożdże ma takie samo zadanie.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Bardzo się cieszę, że "chleb poszedł w świat". Jak coś ciekawego odkryjesz na jego temat, to pisz - np inne proporcje itp.
Pozdrawiam
Witam,
Na drożdzach szybcej rośnie... i równie dobrze smakuje.
Jest to sprawdzony przepis przez wiele gospodyń.
Oczywiście proszę o uwagi - chętnie udoskonalę przepis.
Pozdrawiam
A dlaczego dajesz i zakwas i drożdże?
Wyrabiasz chleb tylko jeden raz?
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Wika chleb pyszny piekę już drugi raz właśnie siedzi w piekarniku nie kruszy się , smakuje rewelacyjnie i długo pozostaje świeży
Witam serdecznie,
Bardzo proszę o opinie / rady - za co z góry dziękuję
Are you sure to delete this comment ?