thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
1 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

chleb - 1 bochenek

  • 25 g otrębów pszennych
  • 2 łyżeczki soli
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka płatków owsianych
  • 1 płaska łyżka każdego z (wedle smaku), otręby owsiane, słonecznik, sezam, dynia, siemię lniane, kminek cały i kminek mielony lub czarnuszka (plus odrobina więcej do posypania)
  • 380 g wody letniej/ciepłej
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

zakwas na 2 chleby

  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 1,5 szklanki wody letniej/ciepłej
  • 1 bułeczka zakwasu, (około 2 łyżek) wcześniej przygotowana lub odłożona z poprzedniego pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    zakwas
  1. Należy bułeczkę zakwasu wymieszać z wodą i mąką żytnią. Pozostawić na 12 h (najlepiej rano i piec wieczorem, lub wieczorem i piec rano)
  2. chleb
  3. Wlewamy wodę, drożdże i cukier do naczynia miksującego i podgrzewamy 3min/obr.1/37ºC
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 175 ºC,
  5. Do podgrzanego roztworu w naczyniu miksującym wrzucamy wszystkie składniki na chleb plus połowę przygotowanego wcześniej zakwasu - max. 1min/[img title="Wsteczne"]https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/thermomix/counterclock.png[/img]/obr.5 cały czas mieszając kopystką
  6. Przekładamy do natłuszczonej formy teflnowej lub do formy z natłuszczonym pergaminem.



    Pieczemy z termoobiegiem w 175ºC przez 75 minut. Jeżeli nie mamy termoobiegu, to można zwiększyć temperaturę nawet do 190ºC (w zależności od piekarnika).

Porady

1. Po przełożeniu ciasta do formy (podłużnej), należy poczekać aż wyrośnie do wysokości formy.

2. Aby chleb był chrupiący, należy w trakcie pieczenia spryskiwać go wodą lub na dno piekarnika wstawić garnek z wodą.

3.  Można tworzyć własne kombinacje smakowe chleba,np:

 a. pestki z dyni, siemię lniane, czarnuszka, łyżka miodu

b. słonecznik,siemię lniane, kminek cały, kminek mielony, sezam

c. można dodać amarantus ekspandowany i o tyle mniej dać mąki pszennej

można również wcisnąć ząbek czosnku, dodać żurawiny czy dowolną przyprawę, np. zioła prowansalskie

4. Najlepiej piec 2-3 chleby jednocześnie.

5. Po upieczeniu można wyjąć z formy i jeżeli dół jest blady, to wkładamy do piekarnika do góry nogami i opiekamy spód.

6.  Po upieczeniu należy przełożyć na lnianą ściereczkę i kilka razy przewracać na boczki, aby się nie zdeformował.

7. Przechowujemy w ścierce lnianej - nie wyschnie tmrc_emoticons.)

Powodzenia i smacznego !!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

najlepszy chleb pszenno żytni na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 5, 2014 at 10:45
    5.0

    Wiczka, dzięki za przepis na - od teraz - mój ulubiony chlebek! Mniam! tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 19, 2014 at 20:52

    To nie jest bezglutenowe pieczywo.

    Nie daję sztucznych spulchniaczy i konserwantów - dlatego są drożdze świeże a nie suche drożdże, które zawierają np E491..

    Dzięki połączeniu drożdży z zakwasem, chleb szybciej rośnie i jest właśnie delikatnie kwaśny  - taki, jaki jest najsmaczniejszy.

    Oczywiście można dodawać i odejmować składniki wg uznania i smaku.

  • kwietnia 26, 2014 at 12:22

    Skoro dajesz zakwas to taka ilość drożdży jest zbędna, jeżeli dasz 1/4 tej ilości to wystarczy - szkoda żołądka. Ponadto poczytaj o glutenie - aby go uwolnić ciasto powinno być kilka razy wyrabiane, wówczas chleb jest lepiej napowietrzony. Unikniesz nadkwasoty i wrzodów.


    Nie daję otrąb, zamiast tego zmniejszam o 1/4 ilość mąki pszennej i zastępuję ją mąką razową.


    I używam suche drożdże 3/4 łyżeczki (wymieszane z mąką), ale bez zakwasu, bo nie lubię kwaśnego posmaku chleba. Poza tym zakwas i drożdże ma takie samo zadanie.


     

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

  • kwietnia 17, 2014 at 08:27

    Bardzo się cieszę, że "chleb poszedł w świat".  Jak coś ciekawego odkryjesz na jego temat, to pisz - np inne proporcje itp.

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 17, 2014 at 08:17

    Witam,

    Na drożdzach szybcej rośnie...  i równie dobrze smakuje.

    Jest to sprawdzony przepis przez wiele gospodyń.

    Oczywiście proszę o uwagi - chętnie udoskonalę przepis.

    Pozdrawiam

  • kwietnia 13, 2014 at 23:59

    A dlaczego dajesz i zakwas i drożdże?

    Wyrabiasz chleb tylko jeden raz?

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

  • kwietnia 13, 2014 at 22:19
    5.0

    Wika chleb pyszny tmrc_emoticons.) piekę już drugi raz właśnie siedzi w piekarniku tmrc_emoticons.) nie kruszy się , smakuje rewelacyjnie i długo pozostaje świeży tmrc_emoticons.)

  • lutego 13, 2014 at 21:06

    Witam serdecznie,

    Bardzo proszę o opinie / rady  - za co z góry dziękuję