Składniki
ciasto
- 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczki cukru
- 160 g mleka
- 160 g maślanki
- 1 jajko całe
- 1 łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej
- ziarna do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Z drożdży, cukru i lekko podgrzanego mleka przygotowujemy rozczyn - mieszamy, tak by drożdże się rozpuściły . Następnie do "Blokada naczynia miksującego" dodac mąkę z solą. Do mąki dodajemy rozczyn, maślankę i jajko. Mieszamy wszystkie składniki 2min, "Ciasto" Ciasto dzielimy na 10-12 w miarę równych części. Następnie z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Górę bułki smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy ziarnem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Porady
Aby ciasto przy formowaniu nie kleiło się do rąk, można natrzec dłonie olejem.
Bułki wkładac do zimnego piekarnika , piec w temp. 180 st./ 20-25 min.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona! Przepyszne! Nie lubię bulek pszennych z abc bo są za bardzo drożdżowe. A ten przepis jest super! Polecam
Zrobiłam. Pyszne. Ciekawe jakie będą na drugi dzień. ... Bardzo mi odpowiada ze nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie 🙂
fajny pomysł gdy zostaje maslanka po chlebie z gara, bułeczki pyszności
Mleko z drożdżami można podgrzać w TM 2min/37st i do tego dodać resztę
POWIEM TAK - BARDZO DOBRE I WYSZŁY IDENTYCZNE JAK NA FOTCE
Piekłam już bardzo dużo bułek ale te są przepyszne. polecam
Zrobiłam te bułeczki z mąki pszennej razowej, również bardzo dobre
Polecam w 100%
Cudowne z czarnuszką
bardzo dobre, warto zrobić
Are you sure to delete this comment ?