Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 38min
porcja/porcje/porcji
14
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
mąka pszenna tortowa 550g
- 10 g soli
- 5 g cukru
- 1 porcji jajko kurze
- 150 g mleko letnie
- 100 g woda letnia
- 450 g mąka pszenna typ 450
- 20 g drożdży,świeżych
- 30 g masło miękkie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Drożde pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Dodać 2 łyżki mleka i dodać cukier. Całość wymieszać 3min/37c/obr2 (tak aby zaczyn spienił się). Odczekac ok 15 min aż zaczyn podwoi swoją objętość
- 2. Dodać mąkę, sól, miękkie masło, roztrzepane jajko, wodę i mleko - 4min/"Blokada naczynia miksującego" "Ciasto"
- 3. Ciasto przełozyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 45min. (aż ciasto podwoi swoją objętość)
- 4.Z wyrośnietego ciasta uformować bułeczki , obtoczyć delikatnie w mące - ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryc sciereczka i odczekac 10min. Gdy bulki wyrosną naciąć na każdej z nich dość głęboki rowek
- 5. wstawić bułki na blasze do wczesniej nagrzanego do 200st piekarnika, piec ok 15-20 min aż się zarumienią.
Domowe bułeczki wrocławskie /poznańskie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Moje wyszły twarde ciasto już twarde było i rosnąć nie chcialo
Spróbowałam raz i na drugi dzień musiałam powtórzyć tak wszystkim smakowały Pyszne i takie delokatne, mięciutkie i puszyste Mniam😊Muszę jeszcze wypróbować z żytnia mąką i ziarnami
moim zdaniem najlepsze bułki są z tego przepisu
Najlepsze bułki jakie do tej pory zrobiłam. Dziękuję
Najlepsze jakie do tej pory robiłam. Wszystkim smakują i nie są twarde na drugi dzień.
Pyszne, z wierzchu lekko chrupiące, a w środku mięciutkie.. Bardzo smaczne. Polecam
Mi jakoś nie wyszły miękki wręcz przeciwnie twarde
Are you sure to delete this comment ?