thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
175h 0min
Czas całkowity
176h 0min
porcja/porcje/porcji
8 osoba/osoby
Poziom
Średni

Składniki

Zakwas żytni

  • 500 g letniej wody
  • po 50 g na "dokarmianie" w kolejnych dniach mąki żytniej typ 2000
  • po 50 g na "dokarmianie" w kolejnych dniach letniej wody
  • 500 g Maki żytniej typ 2000

Ciasto chlebowe

  • około 1000 g aktywnego zakwasu żytniego, używamy zakwas co najmniej po 12 godz.od ostatniego dokarmiania lub tuż przed dokarmianiem
  • 350 g letniej wody
  • 610 g mąki pszennej
  • 40 g soli
  • 50 g domowego musli, (płatki owsiane, otręby pszenne, otręby żytnie, rodzynki, siemię lniane) plus dodatkowa porcja do wysypania posmarowanych margaryną keksówek
  • 50 g łuskanych pestek słonecznika
  • ok.100 g margaryny do wysmarowania keksówek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zakwas żytni
  1. I dzień - 500g mąki wymieszać dokładnie z 500g wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

    II dzień - "dokarmić" zakwas 50g mąki i 50g wody. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. W ciągu dnia można przemieszać łyżką, jeśli jest taka możliwość.

    III-VII dzień - powtórzyć czynności z dnia II.

    VIII dnia zakwas gotowy do użycia.

  2. Ciasto chlebowe
  3. 1) Wszystkie składniki (poza pestkami słonecznika) włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Przy pomocy kopystki wyrobić ciasto 6 min.30 sek./Ciasto"Ciasto" . Przełożyć zawartość do dużej miski.

    2) Dodać pestki słonecznika. Wymieszać kopystką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto jest ciężkie i rośnie wolniutko; 4 godziny lub do momentu aż powiększy swoją objętość o połowę.

    3) Keksówki (wymiary 30x12 cm; wysokość 7,5 cm) wysmarować na grubo margaryną, następnie obsypać domowym musli. Podzielić ciasto na dwie równe części i wlać do połowy wysokości każdej z keksówek.

    4) Mokrą dłonią wyrównać powierzchnię chlebów, nakryć ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia - na 30-60 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200ᵒC.

    5) Wstawić keksówki na ruszt w dochówcei piec 60 minut lub do tzw. "suchego patyczka".

      Jeśli ktoś nie lubi przypieczonej skórki chleba, to w połowie czasu pieczenia, należy nakryć blaszki aluminiową folią.

    6) Po upieczeniu wyjąć chleb z foremek i ułożyć na ruszciew dochówce (wyłączonej) do "dosuszenia" na około1,5 godziny.

    Ostudzić.

  4. UWAGA!
  5. Chleb jest kwaskowaty za sprawą zakwasu. Można zmniejszyć ilość zakwasu, zamieniając go mąką pszenną.

  6. Warianty
  7. W punkcie 2) można dodać pestki dyni, suszoną żurawinę, suszoną śliwkę - wg własnych upodobań.

Porady

Mój chleb pieczony był w piekarniku z opcją "grzejnik góra-dół".

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb żytni na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 27, 2015 at 21:49

    Mikolina,  mam nadzieję, że Tobie posmakuje. Tylko przypominam będzie  kwaskowaty, a jeśli ktoś nie lubi przypieczonej skórki, należy przykryć chleb w połowie pieczenia folią aluminiową. Pozdrawiam i dziękuję  za doskonałą ocenę.

  • czerwca 27, 2015 at 21:39

    Zakwasu zostało około 100-150g i dokarmiałam do uzyskania 1000g, tylko wtedy 3 dni,  bo był mocny dzięki pozostawionej bazie, czyli tych 100-150g.

    Wspomniałam w opisie, że chleb będzie długo wyrasta.  Maaadiii, masz rację, na drożdżach rośnie szybciej i jest pulchny, ale nie jest to już naturalne tak zdrowe. Każda Twoja uwaga jest jednak cenną. 

  • czerwca 27, 2015 at 21:23

    Radekfoto mój jest z 1000g i był kwaskowaty, jak napisałam w opisie,  ale mnie to odpowiadało. Możesz dać mniej zakwasu, tylko wydaje mi się,  że będzie trzeba uzupełnić tę ilość wodą, czyli do 1000g plus woda z przepisu. Ewentualnie część zakwasu zastąpić mąką pszenną.  Mam nadzieję, że się  uda. Pozdrawiam.

  • czerwca 26, 2015 at 13:31

    Ja też nie spotkałam się z taką ilością zakwasu. Do zaczynu na 75 g mąki i 90 g wody daje dwie, trzy łyżki zakwasu. A na drugi dzień mieszam to z 420g mąki żytniej (720 i 2000) i mam stuprocentowo żytni chlebektmrc_emoticons.) I chleb na zakwasie raczej nigdy nie wyrasta jak na drożdżach, a piekłam ich trochę i na zakwasie i na drożdżach.

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • czerwca 26, 2015 at 10:46

    ja miałam to samo i wydaję mi się, że tu faktycznie jest za dużo zakwasu. Chyba powinno się robić zaczyn z niedużej ilości zakwasu i po 12 godz dodawać resztę mąki i skłądników do zaczynu, a nie do takiego kilogramowego, kilkudniowego zakwasu... Mój się bardzo kruszył, mimo ze był wilgotny.

  • czerwca 26, 2015 at 10:25

    Dzien dobrytmrc_emoticons.)Wczoraj zrobiłam pierwszy raz chlebek wg Pani przepisu .Chlebek wyrastał 4 godziny - za bardzo nie zauwazylam zeby ciasto podwoilo swoją objetośc. Na prawdę zaczęło wyrastac jak juz po tych 4 godz wlaczylam piekarnik. pieklam 60 min na 200C..potem nawet przedluzylam kilka minut poniewaz patyczek byl nadal klejacy jak zanurzyłam go w chlebku. Efekt koncowy: Chlebek ma bardzo twardą skorupkę a w srodku już na 2 dzień jest wilgotny i troszke się klei... chyba tak nie powinien sie zachowywac dobry chleb. Na drożdzach wychodzą mi zupelnie inne , mięciutkie...zrobilam coś zle?Dodam, ze zakwas nie byl dokarmiany przed pieczeniem

  • czerwca 18, 2015 at 10:40

    czy tego zakwasu zostaje coś? jesli zostaje czy mozna go wykorzystać? pierwszy raz robie zakwas, wiec nie wiem co robić?

  • czerwca 17, 2015 at 11:27
    5.0

    Będzie pyszny tmrc_emoticons.) Dzięki za przepis

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

  • czerwca 11, 2015 at 18:13

    Czy 1000g zakwasu to nie za duzo???? na 600 g maki? nie wiem czy dobrze zrozumiałam kilo zakwasu???

     

    radekfoto

  • czerwca 8, 2015 at 20:44

    Jolanta Bakłażec

    Agary to jest przepis na 2 keksówki - wymiary podałam. Dzięki Tobie uzupełniłam już wpis w przepisie.

    Dziękuję! tmrc_emoticons.)

     

     

Are you sure to delete this comment ?