thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • 30 g nasion dyni
  • 1 1/2 płaskiej łyżeczki nasion chia
  • 1 1/2 płaskiej łyżeczki nasion babki płesznik
  • 90 g siemenia lnianego
  • 90 g ziaren słonecznika
  • 40 g octu winnego
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki miodu (najlepiej gryczany)
  • 90 g zakwasu orkiszowego
  • 350 g letniej wody
  • 100 g gryki niepalonej
  • 400 g orkiszu
  • papier do pieczenia do wyłożenia formy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego wsypać 250 g orkiszu, zemleć 1 min/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.

    2. Do naczynia miksującego włożyć pozostały orkisz i grykę, zemleć 1 min/obr. 10, dodać do naczynia z wcześniej rozdrobnionym orkiszem.

    3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać miód, wymieszać 5s/obr.3.

    4. Dodać rozdrobniony orkisz i grykę, sól, ocet, siemię lniane, ziarna słonecznika, pestki dyni, nasiona chia i babki ołesznik oraz zakwas, wyrobić 4 min//.

    5. Odstawić w ciepłym miejscu na 8-9 godzin ( nie stawiać bezpośrednio przy grzejniku  ).

    6. Wyłożyć formę ( 30 x 12 x 10 cm ) papierem do pieczenia, włożyć ciasto do formy i posypać siemieniem lnianym (najlepiej złocistym).

    7. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 220o C przez 40 minut.

     

     

Porady

1. Ja używam siemienia lnianego ciemnego i złocistego.

2. Nie należy używać więcej niż w przepisie nasion babki płesznik i chia, bo chleb może wyjść za suchy.

3. Można zrobić mniejszy chleb, zachowując zasadę procentowego pomniejszania składników.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowo-gryczany na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 23, 2015 at 21:46
    4.0

    W takim razie wina zakwasu, bo to był młody 3 razy dokarmiany tmrc_emoticons.;) zakwas z mojewypieki.com Dziękuję bardzo za odp, do trzech razy sztuka tmrc_emoticons.D

    karola

  • marca 23, 2015 at 21:46
    4.0

    W takim razie wina zakwasu, bo to był młody 3 razy dokarmiany tmrc_emoticons.;) zakwas z mojewypieki.com

    karola

  • marca 23, 2015 at 21:29

    Żeby chleb nie był na wierzchu zbyt  suchy, to można go delikatnie spryskać wodą, ja po 20 minutach pieczenia przykrywam formę  folią aluminiową i piekę chleb bez trmoobiegu. Góra nie jest wtedy zbyt spieczona i przesuszona. Odnośnie słabego wyrośnięcia, to tak może być jeśli zakwas jest zbyt młody lub za stary i przestał "pracować".  Żeby mieć ciągle dobry zakwas, to można go pobrać z aktualnie wyrabianego chleba, ale przed dodaniem ziaren, no i trzeba go co drugi dzień dokarmiać 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami letniej wody. Na pocieszenie mogę dodać, że mój czasem też nie wyrasta zbyt okazale ( wtedy gdy źle ocenię stan zakwasu), ale nawet taki mniej wyrośnięty jest smaczny i cały tydzień "zjadalny". Mam nadzieję, że moje podpowiedzi będą pomocne i następny chlebek wyjdzie Ci, jak ten mój na fotografii. Ja też zanim wyprodukowałam taki chleb, który mi naprawdę smakuje, to zmieniałam recepturę kilkakrotnie. Powodzenia.  Jeśli moją odpowiedź przeczyta także a.n.i.k.a, to odnośnie zakwasu skorzystałam z przepisu zamieszczonego w Przepisowni - orkiszowy zakwas do chleba , autor tabanus.

  • marca 22, 2015 at 20:14
    4.0

    Pierwszy chleb na zakwasie jaki upiekłam. Wyszedł jadalny, jest smaczny. Postawiłam w ciepłe miejsce na noc, nic nie urósł, nie wiem czy tak ma być? Tak czy siak jedyny minus to wierzch wyszedł taki jakiś suchy, nie wygląda jak chlebki ze sklepu, nie wiem co bym mogła z tym zrobić.

    karola

Are you sure to delete this comment ?