![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/elb0gyn1-447df-825631-cfcd2-rm9xe341/2cfe5125-c716-4d0d-a521-6667b467745a/main/chleb-chlopski.jpg)
- TM 31
Składniki
kromki
- 225 gramów mąki żytniej typ 700
- 300 gramów mąki pszennej typ 550, (może być inny typ, np. tortowa)
- 3/4 łyżeczki drożdży suszonych
- 1,5 łyżeczki soli
- 380 gramów ciepłej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Składniki w podanej kolejności umieścić w
"Blokada naczynia miksującego" .
5 sek./obroty 4 aby połączyć składniki, następnie 2 min
"Ciasto" , po 15 minutach 5 min.
"Ciasto" , po następnych 15 min można dodać 10 ml oleju i ponownie 5 min
"Ciasto" .
Piekarnik nagrzać do 40 stopni C, ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w piekarniku. Później ustawić 200 stopni C i piec 50 min.
chleb chłopski
Porady
zamiast 380 gramów wody daję 180 gramów maślanki i 200 gramów dobrze ciepłej wody
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dla mnie i dla moich bliskich chlebek rewelacja! Mąż i Syn zjedli na kolacje z samym masłem. Jedyny jego minusik to fakt, że strasznie się kruszy- nie dało się ukroić normalnej kromki- każda była w kawałkach- czy ktoś ma pomysł co mogło być przyczyną? Smak jednak wynagradza wszystko
Jak dla mnie, to najlepszy chleb
Trzeba dodać, ze potrzebna duża blaszka lub dwie małe👍
Polecam przepis smaczny Chlebek
Polecam
Dziękuję![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
No to trzeba piec następny, ja piekę codziennie (czasami nawet dwa dziennie)![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Chlebek pyszny....szkoda,że tak szybko znika![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Agary - dziękuję. Kochanie, czas jest długi w trosce o zdrowie. Kilkukrotne wyrabianie jest po to, aby uwolnić gluten, to ułatwia trawienie. A rośnie długo, bo dajemy drożdżom popracować , a nie pakujemy niepotrzebnie dużych ilości. Kiedyś w piekarni chleb wyrabiano w dzieżach od 12 do 24 godzin i to był prawdziwy chleb, a nie ekspresowa mieszanka, pędzona niewiadomo czym.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Chleb bardzo dobry! Szkoda, że czas wyrastania jest taaaaaki długi![tmrc_emoticons.~ tmrc_emoticons.~](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/puzzled.png)
Chleb jest aktualnie na etapie wyrastania.... Idzie mu to baaardzo powoli. Zobaczymy, jaki będzie efekt końcowy.
Fajny ten chleb. POZDRAWIAM
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" width="19" height="19"> Lidka A.
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="
" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Are you sure to delete this comment ?