Składniki
- 50 g ziarna prosa lub amarantusa
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczek cukru
- 200 g mąki Mix B firmy Schar, + ewentualnie 20 g
- 1 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- ziarno słonecznika, dyni, siemienia, ilość wg upodobań
- 180 g letniej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
· zemleć proso lub amarantus - 30 sek., obr. 10
· dodać resztę składników w podanej kolejności, wyrobić - 5 min, obr. Interwał
· pozostawić do wyrośnięcia (objętość musi zwiększyć się prawie dwukrotnie)
· formować bułki, można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem, sezamem, itp.
· ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do zimnego pieca, piec ok. 30 min, temp. 200 st.C., grzanie góra-dół (ewent. termoobieg, temp. 175 st.C, ok. 20 min)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Co można dodać zamiast prosa/amarantusa?
Witam,
czy jest jakiś sposób na zastąpienie drożdży?