thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
1 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Średni
  • TM 31
przez Dana
opublikowany: 06/16/14
zmieniono dnia: 06/16/14

Składniki

musztarda

  • 15 g czarnej gorczycy
  • 85 g białej gorczycy
  • 150 g wody
  • 60 g octu winnego, 6%
  • pół łyżeczki soli, drobnej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

     

    1. obie gorczyce wsypać do naczynia miksującego, włożyć koszyczek, nałożyć miarkę, zemleć – 30 s, obr. 10

    2. otworzyć naczynie, przemieszać gorczycę od samego dna, założyć koszyczek i zemleć ponownie – 30 s, obr. 10, czynność powtórzyć raz jeszcze.

    3. wyjąć koszyczek, wsypać sól, wlać wodę i ocet, miksować – 3,5 min, obr. 10

    4. otworzyć naczynie, zebrać masę ze ścianek i przykrywki i znowu miksować – 3,5 min, obr. 10, czynność powtórzyć jeszcze raz.

    5. gotową musztardę przełożyć do słoika

    6. przechowywać w lodówce

Porady

Z podanej proporcji powstaje musztarda bardzo ostra. Jeśli chcemy otrzymać łagodniejszą, to część czarnej gorczycy trzeba zastąpić białą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Musztarda pikantna

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 9, 2017 at 22:33

    Musztarda nie jest ostra tylko jest piekielnie ostra!! Ja uwielbiam ostrości ale to co wyszło z tego przepisu to jest MEEEGGGAAA ostre..... przekładając do słoika miałam wrażenie że mnie w oczy szczypie.... chyba jutro dorobię porcję z samej białej gorczycy i spróbuję złagodzić smak.... bo do oryginalnego przepisu dodałam 2 łyżki więcej miodu i niestety smak nie złagodniał tmrc_emoticons.(

  • maja 26, 2016 at 10:14

    Muszę spóbować.

  • lipca 7, 2015 at 10:25

    Czy można taką musztardę jakoś zakonserwować aby nie trzeba było jej przechowywać w lodówce tylko w piwnicy? Chciałabym zrobić zapas do słoiczków na zimę. Czy pasteryzacja wchodzi w grę?

  • lutego 11, 2015 at 19:59
    5.0

    Musztarda wychodzi bardzo smaczna, robilam, koszyczek faktycznie zmniejsza pole manewru ziarenek.  . Do mieszania  jej, dobrze jest nałozyc motylek z racji ze musztardy nie robimy bardzo duzo i nie zostaje wtedy na sciankach naczynia.Nie gotujemy, to nie produkcja masowa do marketu tmrc_emoticons.)

  • czerwca 17, 2014 at 15:47

    OSTRZEGAM PRZED UŻYWANIEM CZARNEJ  GORCZYCY Rozgniecione nasiona gorczycy czarnej mają bardzo silne działanie. Przyłożone do skóry rozszerzają naczynia krwionośne, wywołują miejscowe zaczerwienienia oraz uczucie intensywnego pieczenia. Działanie to jest tak silne, że po krótkim czasie następuje uszkodzenie skóry z objawami stanu zapalnego, a nawet powierzchniowej martwicy tkanek. A jeszcze silniej działają na błony śluzowe. Niewielka ilość nasion pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia perystaltykę jelit i powoduje lepsze przyswajanie pokarmów. Większe dawki wywołują stan zapalny błon śluzowych żołądka i jelit, uszkodzenie kłębków nerkowych, krwiomocz i białkomocz. Długotrwałe przyjmowanie nasion (lub ostrej musztardy) może doprowadzić do uszkodzenia gruczołu tarczycowego, a nawet powstania wola.

  • czerwca 16, 2014 at 15:10

    Nie powinno to być gotowane lub wrzące porównując z przepisem na musztardę robioną w domowy sposób to coś mi nie pasuje i jeszcze jedno powinien być czas na przegryzienie się składników

  • czerwca 16, 2014 at 08:28

    Nie robiłam jeszcze tej musztardy, ale w wydaje mi się, że z koszyczkiem nic się nie stanie. Koszyczek opiera się na nożach, czyli podczas mielenia pozostaje nad nimi. Użycie koszyczka prawdopodobnie ma na celu lepsze zmielenie nasion gorczycy, ponieważ pozostają one wtedy przez  cały czas mielenia na poziomie noży a nie latają po całym naczyniu.

    Mam nadzieję, że pomogłam tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam.

  • czerwca 16, 2014 at 05:48

    Dlaczego trzeba włożyć koszyczek do mielenia ,czy aby się nie zniszczy?

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

Are you sure to delete this comment ?