Składniki
musztarda
- 15 g czarnej gorczycy
- 85 g białej gorczycy
- 150 g wody
- 60 g octu winnego, 6%
- pół łyżeczki soli, drobnej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. obie gorczyce wsypać do naczynia miksującego, włożyć koszyczek, nałożyć miarkę, zemleć – 30 s, obr. 10
2. otworzyć naczynie, przemieszać gorczycę od samego dna, założyć koszyczek i zemleć ponownie – 30 s, obr. 10, czynność powtórzyć raz jeszcze.
3. wyjąć koszyczek, wsypać sól, wlać wodę i ocet, miksować – 3,5 min, obr. 10
4. otworzyć naczynie, zebrać masę ze ścianek i przykrywki i znowu miksować – 3,5 min, obr. 10, czynność powtórzyć jeszcze raz.
5. gotową musztardę przełożyć do słoika
6. przechowywać w lodówce
Porady
Z podanej proporcji powstaje musztarda bardzo ostra. Jeśli chcemy otrzymać łagodniejszą, to część czarnej gorczycy trzeba zastąpić białą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Musztarda nie jest ostra tylko jest piekielnie ostra!! Ja uwielbiam ostrości ale to co wyszło z tego przepisu to jest MEEEGGGAAA ostre..... przekładając do słoika miałam wrażenie że mnie w oczy szczypie.... chyba jutro dorobię porcję z samej białej gorczycy i spróbuję złagodzić smak.... bo do oryginalnego przepisu dodałam 2 łyżki więcej miodu i niestety smak nie złagodniał
Muszę spóbować.
Czy można taką musztardę jakoś zakonserwować aby nie trzeba było jej przechowywać w lodówce tylko w piwnicy? Chciałabym zrobić zapas do słoiczków na zimę. Czy pasteryzacja wchodzi w grę?
Musztarda wychodzi bardzo smaczna, robilam, koszyczek faktycznie zmniejsza pole manewru ziarenek. . Do mieszania jej, dobrze jest nałozyc motylek z racji ze musztardy nie robimy bardzo duzo i nie zostaje wtedy na sciankach naczynia.Nie gotujemy, to nie produkcja masowa do marketu
OSTRZEGAM PRZED UŻYWANIEM CZARNEJ GORCZYCY Rozgniecione nasiona gorczycy czarnej mają bardzo silne działanie. Przyłożone do skóry rozszerzają naczynia krwionośne, wywołują miejscowe zaczerwienienia oraz uczucie intensywnego pieczenia. Działanie to jest tak silne, że po krótkim czasie następuje uszkodzenie skóry z objawami stanu zapalnego, a nawet powierzchniowej martwicy tkanek. A jeszcze silniej działają na błony śluzowe. Niewielka ilość nasion pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia perystaltykę jelit i powoduje lepsze przyswajanie pokarmów. Większe dawki wywołują stan zapalny błon śluzowych żołądka i jelit, uszkodzenie kłębków nerkowych, krwiomocz i białkomocz. Długotrwałe przyjmowanie nasion (lub ostrej musztardy) może doprowadzić do uszkodzenia gruczołu tarczycowego, a nawet powstania wola.
Nie powinno to być gotowane lub wrzące porównując z przepisem na musztardę robioną w domowy sposób to coś mi nie pasuje i jeszcze jedno powinien być czas na przegryzienie się składników
Nie robiłam jeszcze tej musztardy, ale w wydaje mi się, że z koszyczkiem nic się nie stanie. Koszyczek opiera się na nożach, czyli podczas mielenia pozostaje nad nimi. Użycie koszyczka prawdopodobnie ma na celu lepsze zmielenie nasion gorczycy, ponieważ pozostają one wtedy przez cały czas mielenia na poziomie noży a nie latają po całym naczyniu.
Mam nadzieję, że pomogłam
Pozdrawiam.
Dlaczego trzeba włożyć koszyczek do mielenia ,czy aby się nie zniszczy?
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.