3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Omlet czekoladowy


Wydrukuj:
4

Składniki

1 osoba/osoby

Omlet czekoladowy

  • 20 g odżywki białkowej czekoladowej
  • 10 g mąki orkiszowej
  • 80 g banana, dojrzałego
  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • 5 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g serka topionego, np. waniliowy Skyr
  • dodatki, np. plastry banana, posypka Oreo
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Założyć motylek.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka z 2 jaj.
  3. Blokada naczynia miksującego
  4. Ubijać 1 min 30s/obr. 3.5 lub do momentu aż piana będzie sztywna.
  5. Zdjąć motylek.
  6. Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego dodać 80g banana, zmiksować 10 s/obr. 5.
  8. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie zmiksować 5 s/obr. 5
  9. Do naczynia miksującego dodać 20g białkowej odżywki czekoladowej
  10. Do naczynia miksującego dodać 10g mąki orkiszowej,
  11. Do naczynia miksującego dodać 1 żółtko,
  12. Do naczynia miksującego dodać 5g kakao naturalnego niesłodzonego
  13. Do naczynia miksującego dodać 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  14. Wymieszać 10 s/obr. 2
  15. Masę przełożyć do ubitych wcześniej białek i delikatnie wymieszać kopystką do momentu połączenia się składników.
  16. Wylać masę na rozgrzaną patelnie. Smażyć pod przykryciem z dwóch stron około 2-3 min.
  17. Gotowy omlet polać serkiem, udekorować platsrami banana i posypać posypką oreo.
  18. Omlet czekoladowy podawać od razu po podaniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zamiast 20g białkowej odżywki czekoladowej można użyć 20g budyniu czekoladowego, jednak odżywka nadaje daniu oryginalny smak i piękny aromat.

Dodatki można dostosować do własnych preferencji smakowych.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy