Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
Składniki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Żurek w wersji na bogato z białą kiełbasą, boczkiem wędzonym i jajkiem idealny na wielkanocny stół.
SKŁADNIKI:
- 500 g surowej białej kiełbasy,
- 150 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę,
- 6-7 suszonych grzybów wcześniej namoczonych,
- 3 łyżki śmietany 18 %,
- 3 łyżeczki chrzanu,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g cebuli,
- 3 łyżki oleju,
- 700 g wody,
- 500 g dobrego zakwasu na żurek,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki domowej jarzynki,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki majeranku.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 sekund/obroty 5.
Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Wlać olej, dusić 2 minuty/100°C/obroty 1.
Dodać boczek, dusić 3 minuty/120°C/obroty wsteczne 1.
Dodać wodę, namoczone grzyby, przyprawy.
Kiełbasę umieścić na dolnej części Varoma, gotować na parze 20 minut/Varoma/obroty 1.
Po tym czasie zdjąć przystawkę Varoma, kiełbasę przestudzić i pokroić w plastry, dodać do naczynia miksującego, wlać zakwas – gotować 12 minut/100°/obroty 1.
Na końcu dodać chrzan i śmietanę - gotować 3 minuty/100°C/obroty wsteczne 2.
Zupę podawać z cząstkami jajek ugotowanych na twardo.
Zakwas na żurek wielkanocny:
• 5 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000,
• 700 ml letniej wody przegotowanej,
• 4 ząbki czosnku,
• 3 liście laurowe,
• 4 ziarna ziela angielskiego,
• 2 ziarna pieprzu czarnego.
Do słoika wsypać mąkę, dodawać stopniowo wodę energicznie mieszając by nie powstały grudki. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać ponownie. Słoik przykryć gazą lub lnianą ściereczką i pozostawić na kilka dni (ja najczęściej zostawiam na 5) w temperaturze pokojowej. Zakwas mieszać codziennie. Gdy zacznie pachnieć i smakować kwaskowo to znak, że jest już gotowy - należy wtedy przelać do szklanej butelki i trzymać w lodówce. *do zakwasu można dodać kawałek skórki domowego chleba razowego lub łyżkę soku z ogórków kiszonych by przyspieszyć proces fermentacji
Zapraszam do videoprzepisu: https://www.youtube.com/watch?v=3iGZYPt0ixQ&t=4s
Facebook: https://www.facebook.com/thermomaniak/ Instagram: https://www.instagram.com/thermomaniak/
Żurek
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?