Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
4
osoba/osoby
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 05/01/22
zmieniono dnia: 05/01/22
Składniki
ZUPA Z PSZENICY I CIECIORKI
- 100 gramy pszenica płaskurka (farro), sucha
- 250 gramy ciecierzyca z puszki, (albo ugotowanej)
- 200 gramy przecier pomidorowy, typu passata
- 100 gramy woda
- 2 porcje cebula
- 20 gramy por
- 20 gramy masło klarowane, (ghee) lub zwykłe masło
- 1 porcji marchew
- 2 porcji ziemniaki
- 600 gramy bulion warzywny
- 2 szczypty zioła włoskie, mieszane, suszone, albo dalmackie, albo prowansalskie, albo trochę oregano, tymianku, etc
- sól, do smaku
- pieprz, mielony, do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Namocz pszenicę płaskurkę na noc w miseczce wody
⤵ - Cieciorkę odlej na sitku i połowę (około) jej ilości wrzuć do miski robota; drugą połowę odstaw na później
Dodaj passatę oraz wodę i nastaw na 45 sekund/prędkość 5/6
Powstanie rodzaj gęstej pasty, wyciągnij ją z miski i odstaw na później; miski robota nie musisz myć
⤵ - Do miski robota dodaj obraną i pokrojone na pół cebule, oraz pora i nastaw na 5 sekund/prędkość 5
⤵ - Dodaj ghee, lub zwykłe masło i nastaw na 4 minuty/100°C/prędkość 1
⤵ - W tym czasie marchew umyj i obierz, pokrój na plasterki, a następnie plasterki przekrój na pół
Ziemniaki obierz i pokrój je w grubą kostkę
⤵ - Pokrojoną marchew i ziemniaki dorzuć do usmażonej cebuli, dodaj pastę z cieciorki i passaty, dodaj odcedzoną pszenicę faro;
zalej całość bulionem i nastaw na 20 minut/obroty wstecz "Obroty wsteczne" /100°C/łagodne mieszanie "Mieszanie"
⤵ - Voila! Gotowe! Możesz podawać z pietruszką ! Pycha!
DZIEŃ WCZEŚNIEJ
NASTĘPNEGO DNIA
Porady
Więcej różnych tipów odnośnie tej zupki znajdziesz tutaj https://luksusowakuradomowa.com/wegetarianska-zupa-z-plaskurka-thermomix-lidlomix/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Wegetariańska
Wiosna
Jesień
Zima
Gotowanie
Obiad
Kolacja
Pierwsze danie
Zupa
Potrawa wegetariańska
Gotowanie na co dzień
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze