Składniki
- 350 g Kimchi, ukiszona w stylu koreańskim kapusta pekińska
- 0,120 litra soku z kiszenia Kimchi, na dnie słoika
- 200 g karkówki mielonej, umiarkowanie tłustej
- 0,720 litra wody
- 1 łyżek Gochugaru, tbs - łyżka stołowa
- 1 łyżeczki soli, tsp - łyżeczka do herbaty
- 1 pęczka zielonej cebulki, może być szczypiorek / kolendra / pietruszka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Wyjmij kimchi i dodaj do naczynia. Jeżeli kimchi było ukiszone w całości rozdrobnij 2 sek/obr. 4. Dodaj wodę i nastaw kimchi na 60°C/5 min/"Obroty wsteczne" obr. 1 aby uwolnić aromaty kapusty.
2. Dodaj sok z kimchi. Dodaj też paprykę Gochugaru. Nastaw na 100°C/5 min/"Obroty wsteczne" obr. 1
3. Karkówkę włóż do koszyczka i wstaw do naczynia. Karkówka musi być przykryta wodą. Nastaw na 100°C/30 min/"Obroty wsteczne" obr. 1
4. Dopraw solą jeżeli trzeba.
5. Wyjmij i pokrój karkówkę na mniejsze kawałki, włóż do miski z zupą i podawaj z zieloną cebulką.
Porady
Ø Najlepiej jak Kimchi będzie już bardzo dobrze (długo) ukiszone, jeżeli nie dysponujesz długo kiszonym kimchi możesz dodać 1 łyżkę stołową octu winnego
Ø Karkówka najlepiej jak ma trochę tłuszczu ale nie za dużo. Zbyt tłusta zdominuje zupę.
Ø Jeżeli dodasz sok z kimchi zupa będzie lepsza w smaku ale też bardziej ostra. Pamiętaj że dodając więcej soku z kimchi potrzebujesz mniej soli.
Ø Papryka Gochugaru jest opcją i jeżeli nie tolerujesz za bardzo ostrych popraw nie dodawaj jej. Natomiast jeżeli nie masz soku z kimchi dodaj paprykę do wywaru.
Ø Możesz dodać także tofu jeżeli chcesz na 2 minuty przed końcem gotowania
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?