Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
ZUPA Z KALAREPY
- 3 łyżki śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1/2 pęczka koperku, świeżego
- 1000 gramów wody, woda
- 2 kalarepy
- 3 ziemniaki
- 1 pietruszka, kędzierzawa, świeża
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. cebulę oraz 3 ząbki czosnku 5s/ obr.5
2. dodać masło 3 min/120 stopni/obr.2
3. dodać piertruszkę, marchew pokrojoną na mniejsze kawałki 5s/obr 5
4.dodać kalarepę i ziemniaki pokrojone na równą kostkę,dodać wodę, sól, pieprz, łyżeczkę bulionu koncentratu warzywnego lub kostkę warzywną 20min/100stopni/"Mieszanie" "Obroty wsteczne"
5.odlać 100ml zupy do naczynia, dodać śmietanę wymieszać,wlać do "Blokada naczynia miksującego" ,dodać koperek,3 min/95stopni/"Mieszanie" "Obroty wsteczne"
6.podawać gorącą
Zupa z kalarepy
Porady
dodać 1 łyżkę masła
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Zamiast ziemniaków dodałam więcej kalarepy. Dodałam jeszcze około 1/4 szklanki groszku zielonego. Na koniec zmiksowałam i dodalam świetanę 30%. Po dowaniu światany gotowałam w 95 stopniach 5 min. Mnie i mojemu mężowi smakuje bardzo.