Czas przygotowania
40h 0min
Czas całkowity
40h 0min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Zupa Pomidorowa Babci Danusi
- 180 gramy marchewka, pokroić w kawałki
- 60 gramy korzeń pietruszki, pokroić w kawałki
- 60 gramy korzeń selera, pokroić w kawałki
- 100 gramy por, pokroić w kawałki
- 1200 gramy woda
- 20 gramy oliwa z oliwek
- 20 gramy masło
- 0,5 łyżeczki pieprz, mielony
- 1 łyżeczki sól
- 190 gramy przecieru pomidorowego 30%
- 20 gramy mąka tortowa
- 150 gramy śmietana, 18% tłuszczu
- 10 łodyżki natka pietruszki, świeża
- 1 ząbka czosnek, mielony, ząbek świeżego czosnku
- 1 kostki rosołu, kostka rosołowa
- 1 łyżeczki przyprawa, przyprawa kuchni włoskiej
- 1 puszki pomidorów, pomidory krojone w puszce
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Dodaj do naczynia 180g pokrojonej marchewki
- Dodaj do naczynia 60g pokrojonego korzenia pietruszki.
- Dodaj do naczynia 60g pokrojonego korzenia selera.
- Dodaj do naczynia 100g pora pokrojonego na 1cm kawałki
- Jeśli chcesz zmielone warzywa w zupie, nałóż na naczynie miksujące pokrywkę z miarką - ustaw 15 sekund / 4 obroty "Miksowanie" , jeśli całe, przejdź do następnego kroku
- Dodaj kostkę rosołową.
- Dodaj do naczynia 1200g wody.
- Dodaj 20g oliwy z oliwek.
- Dodaj do naczynia 20g masła.
Dodaj jeden ząbek czosnku. - Dodaj do naczynia 0.5 łyżeczki pieprzu mielonego.
Dodaj łyżeczke przyprawy kuchni włoskiej. - Dodaj do naczynia łyżeczke soli lub przyprawy uniwersalnej
Nałóż na naczynie miskujące pokrywkę z koszyczkiem. - Ustaw gotowanie 30 minut / 100°C / 1 "Obroty wsteczne"
- Dodaj 190 gramów przecieru pomidorowego 30%.
Dodaj 400 gramów krojonych pomidorów z puszki - Nalej do kubka 130 gramów wody.
Dodaj do kubka 20 gramów mąki - Wymieszaj dokładnie łyżką zawartość kubka, aby nie było grudek
- Wlej wodę z mąką do naczynia miksującego
- Nałóż na naczynie miksujące pokrywkę z miarką
- Ustaw "Obroty wsteczne" 40 sekund / 2 obroty
- Dodaj do naczynia 150 gram śmietany 18%
- Ustaw "Obroty wsteczne" 40 sekund / 2 obroty
- Ustaw gotowanie 5 minuty / 100°C / 2 "Obroty wsteczne"
Zupa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ha ha, to mój pierwszy przepis i z wrażenia zapomniałem dopisać kluczowy skladnik zmodyfikuję.
Poprawione!
Pomidorowa to z pomidorami albo z koncentratem pomidorowym powinna być