- TM 31
Składniki
zupa
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 szczypty pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g śmietana 18%
- 30 g seler
- 1/2 pietruszki korzeń
- 1 marchew
- 1 ziemniak, duży
- 10 g oliwa z oliwek
- 50 g cebula
- 3 ząbki czosnek
- 3 papryka czerwona
- sok z 1/2 cytryny
- kostka bulionowa
- 0,5 litra woda
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Papryki umyć, pokroć na pół, usunąć gniazda nasienne. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok 25 min. 200 stopni. Na ostatnie 10 min dołożyć ząbki czosnku.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Kopystką zgarnąć składnik ze ścianek na dno naczynia.
3. Dodać oliwę, dusić 2min/Varoma/obr.1
4. Dodać wszystkie warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, łącznie z papryką obraną ze skóry i czosnkiem. Dodać wodę, kostkę bulionową, sok z cytryny, śmietanę oraz przyprawy. Zmiksować 8 s/ obr.5. Gotować 20 min./100 stopni/obr.1
5. Zmiksować 30 s/ stopniowo zwiększając obroty od 1 do8.
Porady
Podawać z grzankami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
bardzo dobry przepis na zupę z pieczonej papryki
O wodzie zapomniałam!! Jasne, że trzeba. Zaraz poprawię
Właśnie robię tę zupę, bo wygląda smacznie. Zastanawia mnie tylko czy naprawdę nie trzeba dodawać wody?