- TM 31
Składniki
na zupę
- 0,5 łyżeczki Ziół Greckich KOTANI
- 1 Serek topiony śmietankowy lub Gołda
- 1 płaskie łyżki koncentratu bulionu warzywnego
- 1 kostka rosołowa warzywna, lub
- 0,2 litra wody
- 30 gramów oliwy z oliwek
- 1 średni ziemniak
- 400 gramów dyni Hokaido
- pieprz
- pestki dyni
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Dynię otworzyć wyjąć pestki, umyć podzielić na kawałki 3x3 cm, włożyć do naczynia. Hokaido nie trzeba obierać!!! Ziemniaka obrać pokroić na kawałki i do naczynia. Rozdrobnić 10-12s./obr 6. Dolać oliwy i wody tak by zakryła zmiksowane warzywa. Gotować 100 stopni/20 minut/obr 1. Po tym czasie dodać serek topiony i wszystko razem jeszcze raz zmiksować na kremową masę 6-7s./obr. 7 dodać przyprawy i ewentualnie jeszcze dosolić. Gotować 90 stopni/5 min/obr 1 w tym czasie na suchej patelni uprazyć pestki dyni. Podawać krem posypany pestkami.
Na zupę- krem
Porady
Podczas miksowania gorących potraw należy stopniowo zwiększać moc i później stopniowo zmniejszać. Przed otworzeniem naczynia niech chwilę pochodzi na obrotach 1 tak ok 10 sekund. Unikniemy groźby oparzenia!
Jeśli nie można kupić Przyprawy KOTANI proponuję dodać 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich, szczyptę suszonego czosnku i dużą szczyptę suszonej cebuli.
Jest to szybki wariant zupy można ją też wykonać z pieczonej dyni.
Pokrojoną w kostkę dynię należy ułożyć na blaszce skropić olivą i piec w piekarniku około 30 min 200 stopni az stanie się miękka. Wówczas czas gotowania możemy skrócić o jakieś 5 minut (bo ziemniak musi się ugotować), lub zastąpić go kaszą manną i skracamy czas o 10 minut.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze