Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Zupa krem z buraka
- 500 gramów czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
- 50 gramów marchewki, pokrojonej na mniejsze kawałki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1000 gramów wody
- 2-3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu, mielonego
- 2-3 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 płaskie łyżeczki do herbaty cukru, do smaku
- 100 gramów jogurtu greckiego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Buraki, marchewkę i czosnek umieść w "Blokada naczynia miksującego" 12 s./obroty 4
Zgarnij kopystką na dno naczynia - Dodaj wodę, koncentrat bulionu warzywnego, ziele angielskie, liście laurowem sól i pieprz do smaku 25 min./100 stopni/ obroty 1
- Dodaj ocet winny, cukier do smaku i śmietanę 5 min./100 stopni/obroty 1
W ostatniej minucie obroty stopniowo zwiększamy do 6-7, a następnie powoli zmniejszamy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Generalnie pyszny klasyczny krem bez żadnych udziwnień Jak najbardziej polecam przepis i nie przejmowanie się marudzeniem wyżej, że jogurt czy śmietana Kto potrafi gotować to poradzi sobie z tym pytaniem bez najmniejszego problemu A jeśli ktoś nie potrafi to małe info jogurt = 18% śmietana Co do wyjmowania liścia i ziela, no litości chyba takich banałów nie trzeba pisać bo można się domyślić (o zgrozo! ) 🤪
Po ugotowaniu powinno byc napisane by wyjąć liść laurowy i ziele angielskie przed zmieleniem. Pyszna zupa moje dzieci bardzo lubią
Zupa bardzo pyszna . Zamiast octu winnego dałam zwykły ocet i zamiast jogurtu śmietanę 18% . Do zupki zrobiłam bułki z masłem czosnkowym zapieczone w piekarniku .
Danie pycha !
Bardzo dobra w smaku. Łatwa i szybka do przygotowania. Zamiast octu winnego dodałam sok z cytryny. Ma piękny, burakowy kolor.
Na liście składników - jogurt grecki, w przepisie - śmietana.
To jak w końcu? Jeśli śmietana, to jaka? 30 czy 18 czy 12?