thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Zupa krem z buraka

  • 500 gramów czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
  • 50 gramów marchewki, pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1000 gramów wody
  • 2-3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu, mielonego
  • 2-3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty cukru, do smaku
  • 100 gramów jogurtu greckiego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Buraki, marchewkę i czosnek umieść w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 12 s./obroty 4
    Zgarnij kopystką na dno naczynia
  2. Dodaj wodę, koncentrat bulionu warzywnego, ziele angielskie, liście laurowem sól i pieprz do smaku 25 min./100 stopni/ obroty 1
  3. Dodaj ocet winny, cukier do smaku i śmietanę 5 min./100 stopni/obroty 1
    W ostatniej minucie obroty stopniowo zwiększamy do 6-7, a następnie powoli zmniejszamy

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa krem z buraka

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 2, 2021 at 18:32
    5.0

    Generalnie pyszny klasyczny krem bez żadnych udziwnień tmrc_emoticons.) Jak najbardziej polecam przepis i nie przejmowanie się marudzeniem wyżej, że jogurt czy śmietana tmrc_emoticons.;) Kto potrafi gotować to poradzi sobie z tym pytaniem bez najmniejszego problemu tmrc_emoticons.;) A jeśli ktoś nie potrafi to małe info jogurt = 18% śmietana tmrc_emoticons.;) Co do wyjmowania liścia i ziela, no litości chyba takich banałów nie trzeba pisać bo można się domyślić (o zgrozo! ) 🤪

  • czerwca 20, 2021 at 14:00
    5.0

    Po ugotowaniu powinno byc napisane by wyjąć liść laurowy i ziele angielskie przed zmieleniem. Pyszna zupa moje dzieci bardzo lubią

  • października 25, 2019 at 19:39

    Zupa bardzo pyszna . Zamiast octu winnego dałam zwykły ocet i zamiast jogurtu śmietanę 18% . Do zupki zrobiłam bułki z masłem czosnkowym zapieczone w piekarniku .
    Danie pycha !

  • września 6, 2019 at 15:22
    5.0

    Bardzo dobra w smaku. Łatwa i szybka do przygotowania. Zamiast octu winnego dodałam sok z cytryny. Ma piękny, burakowy kolor.

  • maja 1, 2019 at 01:28

    Na liście składników - jogurt grecki, w przepisie - śmietana.
    To jak w końcu? Jeśli śmietana, to jaka? 30 czy 18 czy 12?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: