Składniki
Zupa-krem pomidorowo-paprykowy
- 80 g cebuli lub 1 por
- 1-3 ząbków czosnku
- 30 g masła, najlepiej klarowanego
- 3 pomidory, duże, bez skórki pokrojone na kawałki
- 1 czerwona papryka, świeża
- 1/2 papryczki chili, świeżej, opcjonalnie
- 1 kostki bulionu drobiowego
- 1/2-1 łyżeczki soli ziołowej
- 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 1 łyżeczki cukru
- 2-3 szczypty pieprzu
- 500 g wody
- 100 g kwaśnej śmietany, 18%
- 2 gałązki świeżej pietruszki, posiekanej, do przybrania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- do naczynia miksującego włożyć cebulę (lub por) i czosnek, rozdrobnić 3s/obr.5
- dodać masło, dusić 2min30s/Varoma/obr.2
dodać pokrojone pomidory, czerwoną paprykę, papryczkę chili, kostkę rosołową i przyprawy, gotować 10min/100˚C/obr.2, następnie zmiksować 40s/stopniowo zwiększając obroty od 1 do 10
- dolać wodę, śmietanę, zioła, gotować 5min/100˚C/obr.2. Ewentualnie doprawić do smaku
- posypać posiekaną natką pietruszki
Porady
podawać z ryżem, makaronem lub lanymi kluskami
w punkcie 4 można dodać ok 70g koncentratu pomidorowego oraz ulubione suszone zioła, np. prowansalskie, tymianek, bazylię, oregano lub majeranek. Doskonale smakuje również rozmaryn i koper. Suszonych ziół można dodać w sumie 1 łyżkę, zioła świeże należy dozować ostrożnie, ponieważ mają bardziej intensywny smak
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
esia: Zgadza się, słuszna uwaga
Zupka przepyszna. Jak nie mam świeżych pomidorów dodaję pomidory z puszki. Nie dodaję też chili. Przepis godny polecenia
bardzo smaczna zupka, nieco zmodyfikowałam przepis bo ugotowałam na wywarze z łopatki wp. wyszło pycha
Zgadza się. Słuszna uwaga Dziękuję
tak
Oczywiscie 5 gwiazdek
Pyszna zupka. Nawet bez ziol dobrze smakuje. Wystarczyl koperek lub natka w naszym przypadku. Dzieki za przepis.
Czy używając świeżych pomidorów - powinno się zdjąć skórkę?
Zamiast papryk dodałam marchewkę,bo papryki nie miałam za to dodałam trochę pieprzu cayenne i paprykę słodką w proszku oraz dużo ziół,pomidory z puszki także świetnie zdały egzamin wyszła bardzo dobra,można ją fajnie modyfikować
I zrobione Zupka rewelacyjna Zmodyfikowana lekko 2 listkami świeżej bazyli i 3 listkami świeżego oregano w połączeniu z ryżem wyśmienita
Are you sure to delete this comment ?