![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/1dkpi7kr-12660-237846-cfcd2-mrxq0q11/219d8939-9841-4458-919d-7c103eadda8f/main/zupa-krem-brokulowa.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/1dkpi7kr-12660-237846-cfcd2-mrxq0q11/3e20f481-ed9c-4d11-a443-4ac3bdfabea6/main/zupa-krem-brokulowa.jpg)
- TM 31
Składniki
- 1 brokuły
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 g oleju
- 520 g wody
- 1 łyżeczek domowej kostki rosołowej
- 50 g maślanki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Brokuła podzielić na różyczki, umyć i umieścić w koszyczku. Cebulę i czosnek poszatkować w naczyniu, 10 sekund, obroty 5. Cebulę poddusić 4 minuty, 100 stopni, obroty 1. Dodać wodę i kostkę rosołową (ja dodaję 1 łyżeczkę koncentratu mięsnego zrobionego w TM). W naczyniu umieścić koszyczek z brokułami i gotować 15 minut, Varoma, obroty 1. Po ugotowaniu brokuły umieścić w naczyniu i zmiksować 30 sekund, obroty 8-9. Dodać maślankę i wymieszać 10 sekund, obroty
"Mieszanie" . Podawać.
Zupa świetnie smakuje z muffinkami z brokułami i serem.
SMACZNEGO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Prosta, szybka, bardzo smaczna. U mnie więcej wody, bo moim zdaniem wyszła za gęsta (ale to pewnie zależy od wielkości użytego brokuła) i śmietana zamiast maślanki. Dzieci zajadają z groszkiem ptysiowym. Polecam.
Ja dodałam jeszcze 2 ziemniaki i zupka pyszna![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Super, bardzo fajny i szybki przepis. Takie najbardziej lubię. Oczywiście w przepisie powinna być dodana informacja o dodaniu oleju badż oliwy z oliwek do cebuli i czosnku, ale myślę, że jest to dość oczywiste. Ja tylko zamiast maslanki dodałam teochę śmietany, tylko i wyłącznie dlatego że nie miałam akurat maslanki. Wyszła dzięki temu bardziej gęsta - tak mi się wydaje. Chociaż konsystencja pewnie zbliżona.
Gratulacje za pomysł
Właśnie zrobiłam zupke i jest naprawdę smaczna. Kilka zmian jakie wprowadziłam: przed duszeniem cebuli dodałam oliwe (chyba autorka zapomniała napisac
). Nie gotowałam brokuł w koszyczku, bo przy tej ilości woda do nich nie dosięgała, były brokuły na parze
Wrzuciłam je normalnie do naczynia i dałam
"Obroty wsteczne" . Dodałam też jednego ziemniaka pokrojonego w cieńkie paski i zrezygnowałam z maślanki
Tak czy inaczej wyszło bardzo smacznie ![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)