thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 21/01/18
zmieniono dnia: 21/01/18

Składniki

WODZIONKA (woda+kromka=wodzionka) - najtańsza zupa, kuchnia śląska, suchy chleb (kromka)

  • 4 kromki Chleb suchy, Pokrojony w kostkę lub porwany na małe kawałki
  • 8-12 ząbki ząbki czosnku
  • 100 g cebula, Pokrojona na ćwiartki
  • 100 g słonina, Opcjonalnie
  • 100 g Smalec ze skwarkami, Domowy
  • 1 1/2 łyżeczki sól
  • 1 płaskiej łyżeczki pieprz czarny, mielony
  • 20 g magi, Przyprawa Winiary
  • 900 g woda
  • 300 g ziemniaki, Opcjonalnie
  • 1 pęczków szczypiorek, świeży, Opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Wodzionka -najtańsza zupa śląska
  1. - cebulę i czosnek, umieść w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , dodaj sól, opcjonalnie dodaj słoninę pokrojoną w kostkę, załóż miarkę, 6s/obr.6-7, zgarnij kopystką na dno Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"
    - dodaj smalec, załóż miarkę, 8min/120st./obr.1,5
  2. - wlej MAGI, dodaj wodę, pieprz, 15min/100st./obr.1

    WERSJA Z ZIEMNIAKAMI OPCJONALNIE:
    - w koszyczku umieść ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, koszyczek umieść w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , wydłuż czas gotowania do 30min.
  3. - kawałki kromki chleba włóż do talerza, zalej ugotowaną zupą Wodzianką, podawaj na gorąco.

    W wersji z ziemniakami:
    - kopystką wyjmij ostrożnie koszyczek, ziemniaki wysyp do miski, dodaj łyżkę smalcu ze skwarkami, posiekany szczypiorek, widelcem rozdrobnij i wymieszaj. Podaj na środek stołu na zakąskę do zupy.
  4. Zupę jemy najlepiej drewnianymi łyżkami, zagryzając ziemniakami z jednej miski w kolejności według starszeństwa przy stole.

    Smacznego.

Porady

Dopraw do smaku: sól, pieprz, MAGI
Jeżeli nie lubimy zbyt tłustych zup można zmniejszyć ilość smalcu do 50g

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

WODZIONKA (woda+kromka=wodzionka) - najtańsza zupa, kuchnia śląska, suchy chleb (kromka) „Rączka gotuje”

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY