thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 29/11/11
zmieniono dnia: 30/11/15

Składniki

  • 2 szalotki
  • 1 łyżek masła
  • 1 łyżek mąki
  • 150 g śmietany, 30%
  • soku z cytryny
  • korzeń chrzanu ok. 5 cm, obrać i cieniutko zeskrobać płatki obieraczką do warzyw
  • 1,5MT białego wina, wytrawnego
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku, oberwać same listki
  • 1 łyżek Natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1,2 litra bulion warzywny
  • 1-2 ząbki czosnku, opcjonalnie
  • 2 łodyżki selera naciowego, pokroić na kawałki
  • 30 g suszonych grzybów, część można zastąpić pieczarkami

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do suchego naczynia miksującego włożyć suszone grzyby, rozdrobnić 4 s. / obr. 5, przełożyć do innego naczynia

     

     

    Obrane szalotki ( i ew. czosnek) pokrojone na kawałki posiekać 5s. / obr. 5, zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia, dodać listki tymianku

    Dodać masło, dusić 3 min. / VAROMA / obr. 2

     

    Dodać mąkę, sól, grzyby i selera naciowego, zmiksować 10 s / obr.8

     

    Zalać winem oraz bulionem, gotować 25 min. / 100*C /obr.3

     

    Przyprawić pieprzem, zmiksować na gładki krem 45 s./ obr.10

     

    Dodać śmietanę i sok z cytryny do smaku

     

    Wlać zupę do miseczek, udekorować natką i płatkami startego chrzanu

Porady

 

Warianty podania:

 

Część pieczarek można pokrioć na cieniutkie plasterki, podsmażyć na maśle i udekorować nimi zupę razem z płatkami chrzanu

 

Dekorację z chrzanu i grzybów można zastąpić grzankami lub domowym makaronem; np. łazankami

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wigilijny krem grzybowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 28, 2016 at 16:34

    Smaczne. Takie inne ...

  • grudnia 29, 2015 at 09:41
    5.0

    Grzybowej z chrzanem jeszcze nie robiłam, ciekawe połączenie smaków

  • grudnia 8, 2015 at 11:32

    Mam pytanie. Jaki bulion lepszy, świeżo ugotowany, czy z własnego koncentratu (wykonany w TM). Ten z "kostek" ma w sobie parmezan, czy nie zaburzy to smaku ? A co do chrzanu, skąd go bierzecie Panie o tej porze roku ? 

     

  • grudnia 7, 2015 at 20:36

    lubię zupę grzybową, wypróbuję przepis.

  • października 17, 2014 at 21:47

    Gratuluję zbiorów!!! W moich okolicach w tym roku grzybów było tylko jak na lekarstwo  tmrc_emoticons.)  Moje zbiory są znacznie mniejsze... 

    Na pewno nie musisz czekać do Świąt, żeby wypróbować tą zupę  tmrc_emoticons.)  A jak wypróbujesz, to napisz jak smakowała. Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • października 17, 2014 at 21:35
    5.0

    UzbierLiśmy masę grzybów, mamy 7 słoików o poj. 2,5 l uduszonych podgrzybków i borowików. Chyba nie muszę czekać do Wigilii, żeby zrobić tę zupę ? ☺️

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

  • grudnia 12, 2012 at 23:08

    Grażynko, cieszę się bardzo  tmrc_emoticons.)  Ja najczęściej część grzybków, zwłaszcza jeśli mam prawdziwki kroję w paseczki i przesmażam na masełku. Zupa jest pyszna, smakuje każdemu. Gotuję ją tylko raz w roku -na wieczerzę wigilijną. Pozdrawiam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • grudnia 12, 2012 at 16:01
    5.0

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D Big SmileElu znalazłam przepis za który serdecznie dziękuję  Party Love

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: