Składniki
- 2 szalotki
- 1 łyżek masła
- 1 łyżek mąki
- 150 g śmietany, 30%
- soku z cytryny
- korzeń chrzanu ok. 5 cm, obrać i cieniutko zeskrobać płatki obieraczką do warzyw
- 1,5MT białego wina, wytrawnego
- 2-3 gałązki świeżego tymianku, oberwać same listki
- 1 łyżek Natki pietruszki
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 1,2 litra bulion warzywny
- 1-2 ząbki czosnku, opcjonalnie
- 2 łodyżki selera naciowego, pokroić na kawałki
- 30 g suszonych grzybów, część można zastąpić pieczarkami
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do suchego naczynia miksującego włożyć suszone grzyby, rozdrobnić 4 s. / obr. 5, przełożyć do innego naczynia
Obrane szalotki ( i ew. czosnek) pokrojone na kawałki posiekać 5s. / obr. 5, zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia, dodać listki tymianku
Dodać masło, dusić 3 min. / VAROMA / obr. 2
Dodać mąkę, sól, grzyby i selera naciowego, zmiksować 10 s / obr.8
Zalać winem oraz bulionem, gotować 25 min. / 100*C /obr.3
Przyprawić pieprzem, zmiksować na gładki krem 45 s./ obr.10
Dodać śmietanę i sok z cytryny do smaku
Wlać zupę do miseczek, udekorować natką i płatkami startego chrzanu
Porady
Warianty podania:
Część pieczarek można pokrioć na cieniutkie plasterki, podsmażyć na maśle i udekorować nimi zupę razem z płatkami chrzanu
Dekorację z chrzanu i grzybów można zastąpić grzankami lub domowym makaronem; np. łazankami
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Smaczne. Takie inne ...
Grzybowej z chrzanem jeszcze nie robiłam, ciekawe połączenie smaków
Mam pytanie. Jaki bulion lepszy, świeżo ugotowany, czy z własnego koncentratu (wykonany w TM). Ten z "kostek" ma w sobie parmezan, czy nie zaburzy to smaku ? A co do chrzanu, skąd go bierzecie Panie o tej porze roku ?
lubię zupę grzybową, wypróbuję przepis.
Gratuluję zbiorów!!! W moich okolicach w tym roku grzybów było tylko jak na lekarstwo Moje zbiory są znacznie mniejsze...
Na pewno nie musisz czekać do Świąt, żeby wypróbować tą zupę A jak wypróbujesz, to napisz jak smakowała. Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
UzbierLiśmy masę grzybów, mamy 7 słoików o poj. 2,5 l uduszonych podgrzybków i borowików. Chyba nie muszę czekać do Wigilii, żeby zrobić tę zupę ? ☺️
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Grażynko, cieszę się bardzo Ja najczęściej część grzybków, zwłaszcza jeśli mam prawdziwki kroję w paseczki i przesmażam na masełku. Zupa jest pyszna, smakuje każdemu. Gotuję ją tylko raz w roku -na wieczerzę wigilijną. Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu znalazłam przepis za który serdecznie dziękuję