Składniki
kluseczki
- 40 g cebuli na ćwiartki
- 30 g masła lub oleju
- 2-4 łyżki natki pietruszki
- 2 jajka
- 40-60 g bułki tartej
- Obrane mięso z ryby (ok.400g)
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
zupa
- ok.5 cm świeżego chrzanu -opcjonalnie
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej z TM
- 1/3 łyżeczki bazylii
- 1/3 łyżeczki tymianku
- 3-5 ziarenek czarnego pieprzu
- 3-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 cebula (ok.50 g) na ćwiartki
- kawałek pora
- 50 g korzenia selera w plasterkach
- 1 mała pietruszka na połowę
- 1 średnia marchewka (ok.80 g) w kawałkach
- 500-600 g ryby (mogą być głowy karpia)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać 1200 g wody,
2. W koszyczku umieścić rybę, włoszczyznę, przyprawy i zioła, gotować 45 minut / 100*C / obr.1 (jeśli zaczyna kipieć – zwiększyć na chwilę obroty do poz.3 i zmniejszyć temp. do 90*
3. Koszyczek wyjąć, dobrze odcedzić. Rosołek rybny przelać do garnka.
4. Rybę obrać, warzywa można wykorzystać do sałatki wielowarzywnej
cebulę posiekać 5 s. / obr.5, zgarnąć kopystką na dno naczynia
2. dodać masło lub olej, dusić 4 min / Varoma / obr. 1
3. otworzyć pokrywę i odczekać 5-10 min, żeby przestygło
4. dodać resztę składników na kluseczki, wyrobić masę 10 s. / obr.5
Rosół z ryby doprowadzić do wrzenia i na lekko gotujący się kłaść łyżeczką małe kluseczki. Po wypłynięciu gotować jeszcze ok 3-4 minut.
zupy
kluseczek
Porady
Podawać z natką pietruszki i marchewką ugotowaną razem z rybą
W domu mojej Babci na Wieczerzy Wigilijnej były zawsze dwie zupy. Obowiązkowo zupa grzybowa a dodatkowo najczęściej rybna. Pamiętam też zupę migdałową lub krem z orzechów włoskich podawanych ze słonymi ciasteczkami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zupa jest pyszna, gorąco polecam Elu dziękuję jeszcze raz za ten przepis
Miałam dziś przedsmak Wigilijny. Syn, mimo alergii, złowil i oskrobał rybki. Marzyłam, że kiedyś spróbuję zupy rybnej. Dzięki synowi i Tobie, Elu jest to możliwe. Dziękuję Wam. Zupa spełniła moje oczekiwania. Do kluseczek,zamiast pietruszki, dałam listki młodej pokrzywy. Rewelacja. Zupa i pomysł na 10!!!
W każde Święta staramy się wprowadzać coś nowego ale trzon naszego menu to sprawdzone, stare przepisy przerobione tylko na TM i czasami z niewielką modyfikacją
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
O tak, bardzo mi Jej brakuje w dorosłym życiu... Ale moja Kochana mamusia też świetnie gotuje i zawsze ma dla mnie dobrą radę
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu,
Twoja babcia musiała być niesamowitą osobą
Elu, ja też nie gotowałam zupy rybnej bo jej nie lubimy. Raz tylko w życiu jadłam zupę rybną, która mi bardzo smakowała. a było to w latach 90-tych, w byłym ZSRR, na Ukrainie. Ta zupa tam nazywała sie "Uha" , z akcentem na "a". Gdzieś miałam ten przepis, może go znajdę. U nas jednak nie ma takich przypraw jak tam dodawano i myslę, że taka dobra nie wyjdzie. Poszperam w wolnej chwili. Twoją natomiast spróbuję ugotować. Jak mi czas pozwoli.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Tutaj sa ciut inne tradycje... Zupka , jestem pewna, ze pycha Mieszam troche po polsku, troche po wlosku, zeby zadowolic wszystkich Zamiast zupy, robie malze, cala miche.... Kupuje swieze u zaufanego pana, czyszcze sobie dokladnie sama, dodaje pietruszke, papryke, czosnek, troche rosolku i kawalki cytryny, gotuje , i jak sie otworza, gotowe. Pyszne. Podaje posypane pietruszka, i z cytryna Uwielbiamy malze A grzybowa robie, na "gesto", powiedzmy... duzo uszek i troche rosolu-kremu grzybowego. Mòj maz rzadkiego nie lubi zbytnio, a barszczu, niestety nie lubimy ... Karpia tez nie ma, ale jest 1500 innych rybek i potraw, ze zastepuja znakomicie. Zreszta obok zupy grzybowej, robie tez, tradycyjnie - spaghetti alle vongole, cos podobne do malzy , ale mnijsze
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
A jeżeli ktoś nie lubi lub nie może chrzanu to polecam zastąpić go sokiem z cytryny. Bo ta kwaskowa nutka dodaje tej zupce odpowiedniego smaku
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Grażynko, ja też przez długi czas nie gotowałam rybnej, bo nie miałam dobrego przepisu. Jak znalazłam zeszyt Babci, to przypomniałam sobie smak z dzieciństwa i wypróbowałam przepis. Spróbuj i Ty a nie zawiedziesz się. Zupa rybna musi być dobrze doprawiona, bo inaczej jest mdła. Ta ma w składzie zioła i chrzan, który dodaje tego smaczku.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu nigdy nie miałam dobrego przepisu na zupę rybną i się zraziłam Na wigilię zawsze w mojej rodzinie była zupa grzybowa Czas coś zmienić dziękuję za przepis i na wigilię ugotuję obie zupy Pozdrawiam serdecznie
Are you sure to delete this comment ?