thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kremowa, ostro – kwaśna zupa Tom-Yum
  1. Kremowa, ostro – kwaśna zupa Tom-Yum to jeden z klasyków kuchni tajskiej. Połączenie ostrej papryczki chilli z kwaśną limonką oraz krewetkami daje niespotykany i niezapomniany smak.

    Składniki:
    - 1 litr wody,
    - 150 g oczyszczonych krewetek (ok. 20 sztuk),
    - 150 g pieczarek,
    - 2 pomidory obrane ze skórki,
    - 2 łyżeczki oleju sezamowego,
    - 4 szalotki,
    - połowa papryczki chilli bez pestek (opcjonalnie),
    - 1 puszka mleka kokosowego,

    przyprawy:
    - 3 łyżeczki pasty tom-yum
    - 3 łyżki sosu rybnego,
    - 3 łyżki sosu sojowego,
    - 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
    - 2 łyżki soku z limonki,
    - 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej.

    W naczyniu miksującym umieścić papryczkę chilli, szalotkę – posiekać 4 sekundy/obroty 8.
    Zgarnąć kopystką na dno naczynia.
    Wlać olej sezamowy – 5 minut/90°/obroty 1.
    Dodać pieczarki, pomidory – 5 sekund/obroty 4.
    Ponownie zgarnąć składniki na dno naczynia.
    Dodać wszystkie przyprawy, wlać wodę i gotować 15 minut/100°/obroty wsteczne 1.
    Na koniec dodać krewetki, mleko kokosowe i ponownie gotować 10 minut/100°/obroty wsteczne 1.
    Podawać z makaronem ryżowym, świeżą kolendrą lub szczypiorkiem.

    wykonanie przepisu:
    https://www.youtube.com/watch?v=ElltX39MEcU

    Facebook: https://www.facebook.com/thermomaniak/
    Instagram: https://www.instagram.com/thermomaniak/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tajska zupa TOM YUM

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: