Czas przygotowania
55min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Serbska zupa fasolowa
- 1 cebula, 90g
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew, 70g
- 100 g selera
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju
- 0,8 litra bulion warzywny, ciepły
- 1 łyżki koncentrat pomidorowy
- 2 łyżeczki papryka słodka, mielona
- 1 łyżeczki majeranek, suszony
- 300 g ziemniaki, lekko rozgotowujące się ziemniaki
- 300 g kabanos
- 1 puszek biała fasola, duża, z puszki, waga po odsączeniu ok. 500g
- 1 szczypty sól
- 1 szczypty pieprzu, mielonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1 cebulę (90 g), 1 ząbek czosnku obrać, cebulę przekroić na pół, włożyć do pojemnika miksującego.
- 1 marchew (70 g) oczyścić, obrać, pokroić na kawałki i włożyć do pojemnika miksującego.
- 100 g bulwy selera oczyścić, obrać, pokroić na kawałki i włożyć do pojemnika miksującego.
- 1 czerwoną paprykę (150 g) oczyścić, dokładnie umyć, pokroić na kawałki i włożyć do pojemnika miksującego.
- Ustawić na maksymalne obroty 10. Miksować przez 4 sekundy.
- Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
- Dodać 2 łyżki oleju.
- Wyjąć miarkę z pokrywy.
- Podsmażanie 130*C przez 10 minut
- Dodać 800 g ciepłego bulionu warzywnego.
- Dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki słodkiej papryki i 1 łyżeczkę suszonego majeranku.
- Ustawić miskę na pojemniku miksującym i odważyć w niej 300 g lekko rozgotowujących się ziemniaków.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i włożyć do pojemnika miksującego.
- Zatknąć miarkę w pokrywie.
- "Obroty wsteczne" 100*C, 20 min, obroty wsteczne.
- 1 puszkę białej fasoli odcedzić na sitku, krótko opłukać i osączyć.
- Ustawić talerz na pojemniku miksującym i odważyć na nim 300 g kiełbasy.
- Kiełbasę pokroić na plasterki i włożyć do pojemnika miksującego.
- Dodać 500 g osączonej białej fasoli.
- 95*C, 5 min, obroty wsteczne.
- Przyprawić zupę solą i pieprzem, rozlać do talerzy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo smaczna, zastąpiłem słodką paprykę w proszku na wędzoną, polecam