- TM 5
Składniki
zupa
- 10 g oliwy z oliwek
- 1000 g dyni, obojętne jakiej
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 2 szczypty pieprzu
- 500 g wody
- 2 szczypty imbiru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula duza
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
-
Naczynie termiczne
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Dynię, przekroić, wydrążyć z pestek. Skroić w większe kawałki, odłożyć na bok.
Cebulę i czosnek obrać. Wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" i rozdrobnić 5s/obr 5.
Dodać oliwę i dusić 5min/Varoma/obr3
Dodać dynię, rozdrobnić całość 30s/obr5
Dodać wodę, kostki rosołowe, przyprawy i gotować 20min/100stopni/obr2
Zmiksować całość jeszcze raz wg potrzeb 10-60s/obr5. Ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego!
Zupa
Porady
Można zmiejszyc proporcję i zrobić zupkę nawet dla 1 osoby.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
bardzo smaczna. Ja piekę najpierw dynię w piekarniku dodaje batata. Jest lepszy aromat i smak.
Prosta a pyszna; dodałam 150 gr ziemniaków a dyni wzięlam 600 gr; wody 750gr, swieży imbir zamiast suszonego. Polecam!!!
kowaleczka: mam pytanie, właśnie robię ten krem, ale czy nie jest za mało wody?
Pierwszy raz ugotowałam cokolwiek z dyni. Krem wyszed przepyszny, nie dodałam imbiru bo nie miałam.
Gorąco polecam PYCHOTA
stoste:mi tez sie przypalilo...
ja juz niestety nie powtorze tego kremu wg tego przepisu. Nie koniecznie takie przyprawy...a bylam bardzo ciekawa tego kremu patrzac na komentarze.
dusic cebule i czosnek to 5min stanowczo za długo. przypala sie ;/
Super , robiłam pierwszy raz w życiu, ale byłam zdziwona bo rodzina zachwycona
zupa jest super jestem zachwycona
super zrobiłam dzisiaj jest rozgrzewająca przepis idealny
Pycha, robiłam ją już 2 razy i za każdym razem tak samo dobra. Podaję ze kwaśną śmietaną 18% a zamiast kupnych kostek rosołowych pastę z TM.
Are you sure to delete this comment ?