thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 5
opublikowany: 17/12/14
zmieniono dnia: 28/08/17

Składniki

  • cebulka dymka, do posypania
  • pieprz, do smaku
  • sól, do smaku
  • 1 łyżeczek cukier
  • 200 g piersi kurczaka
  • 100 g roztbef
  • 1 łyżek sos rybny
  • 2 kostki rosolowej TM
  • 4-5 goździki
  • 5 centymetrów kora cynamonu
  • 4 gwiazdy anyżu
  • 5 centymetrów Imbir
  • 1 cebula średnia
  • cytryna lub limonka, do smaku
  • 1500 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Podanie
  1. Przygotować makaron ryżowy wg wskazówek na opakowaniu, nałożyć do miseczki dodać ugotowane mięso z wywaru pokrojone w paseczki posypać posiekaną dymką zalać wywarem doprawić do smaku solą i pieprzem, sokiem z cytryny lub limonki oraz sosem chilli(opcjonalnie).

  2. Cebule pokroić na grubsze plastry wraz z imbirem obranym i również pokrojonym na plastry oraz gwiazdkami anyżu , korą cynamonu i gożdzikami podpiec na suchej patelni do momentu uzyskania brązowej skórki i wyrażnie wyczywalnego zapachu przypraw.

  3. Do naczyniaBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" nalać wodę wrzucić cebulkę oraz imbir oraz kostki rosołowe TM, do koszyczka włożyć mięso(roztbef i pierś kurczaka) oraz wcześniej podpieczone przyprawy. Koszyczek włożyć do naczynia nałożyć pokrywe i ustawić 15min/100st/obr1 po tym czasie nastawić 60min/90st/obr1 bez miarki - sos rybny oraz cukier dodać na około 30 min do końca gotowania.

Porady

Można wersje z mięsem zastąpić wywarem gotowanym jak na tradycyjny bulion warzywny wtedy należy nagotować tylko włoszczyzne.

Polecam doprawianie do smaku cytryną lub limonką oraz sosem chilli (polecam Sos Chilli Sriracha) to one nadają zupie dodatkowego charakteru !!!

Zupa rozgrzewająca oraz stawiająca na nogi przez niektórych nazywana lekarstwem na kaca !

Smacznego !!!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pho, czyli wietnamska zupa z makaronem ryżowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 11, 2021 at 11:54
    5.0

    Fantastyczna w smaku! Dziękuje za przepis.

  • października 23, 2021 at 01:37
    5.0

    Bardzo dobra zupa; następnym razem dodam ciut mniej cukru i cynamonu. Rzeczywiście zupa bardzo zyskuje po dodaniu soku z cytryny i chili. Polecam dodać kolendrę

  • lutego 2, 2018 at 20:43

    malgosiantmrc_emoticons.Dziękuje i życzę smacznego !!!

  • lutego 2, 2018 at 17:32
    5.0

    Dziękuję za wspaniały przepis! Zupa jest rewelacyjna. Mój mąż stwierdził, że mogę już nie gotować tradycyjnego rosołu tylko tę zupkę Love

  • września 5, 2016 at 16:16
    5.0

    Przepyszna, polecam wszystkim

  • marca 4, 2016 at 10:59

    Dziękuje za sugestie i życzę smacznego !!!

    Pozdro !!!

  • grudnia 15, 2015 at 00:46

    http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/pol_m_Katalog-Produktow_Sosy_Rybne-285.html

    lub w sklepikach wietnamczyków, lepiej ich zapytać który polecają bo sosy są różnej jakości

  • grudnia 15, 2015 at 00:44

    Dziękuję za przepis to moja ulubiona zupa. Dodam kilka sugestii

    1. Makaron do Pho nie gotujemy tylko zalewamy letnią wodą i moczymy 20 min.

    2. Do gotowej gorącej zupy wrzucamy cieńkie plastry surowej pręgi wołowej (wcześniej lekko zmrożonej co ułatwi krojenie na "listki") tak jest w oryginale nazywa się to parzona wołowina, choć w polsce serwowana jest również wymiennie z tofu, kurczakiem, krewetkami.

    3. Zupę wg oryginalnego przepisu powinno się gotować na ogonach wołowych. Tylko jak je zmieścić w naczyniu?

    4. Ostrożnie z sosem rybnym bo ma bardzo intensywny zapach (śmierdzi) lepiej go nie wąchać i dodawać delikatnie żeby nie zepsuć tmrc_emoticons.D

    5. Do ugotowanej zupy można dodać trawy cytrynowej.

     

    Pozdrawiam wszystkich i życzę smacznego

    Piotr

     

     

  • grudnia 15, 2015 at 00:41

    sosu rybnego nie da się zrobić to wieloletni proces przygotowania

  • listopada 25, 2015 at 10:52
    5.0

    Pierwszy przepis wykonany w moim TM5. Ta zupa jest rewelacyjna, uwielbiam smaki Wietnamu. W Wietanmie do zupy podaje się świeżą kolendrę, sałatę oraz listki mięty (tajskiej), ja wrzucam naszą, ale i tak smakuje jak oryginał. Mój numer 1 w kolekcji ulubionych. Wszystkim polecam i gorąco dziękuję za przepis. tmrc_emoticons.)