Składniki
zupa:
- 1 płaska łyżeczka nasion kolendry
- ½ łyżeczki ziaren gorczycy
- 40 g oleju
- ½ łyżeczki cuury
- 2-3 cm świeżego korzenia imbiru lub ½ łyżeczki suszonego
- 500g marchwi obranej, pokrojonej na kawałki
- 200g cebuli pokrojonej na ćwiartki
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 2 kostki bulionowe, -wykonane w TM
- skórka i sok z 1 limonki
- sól i pieprz do smaku
szaszłyki:
- 500 g piersi z kurczaka lub cielęciny
- szynka parmeńska, -kilka plasterków
- sól, pieprz ew. pieprz cayenne
- 2 łyżki octu balsamicznego
- wykałaczki
do przybrania:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 gałązki świeżej bazylii
- skórka otarta z ½ limonki
- świeżo mielony pieprz kolorowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
mięso pokroić w kostkę o boku 1,5 cm
2. z soli, pieprzu i octu balsamicznego (ew. pieprzu cayenne) zrobić marynatę i wymieszać z nią mięso; odstawić na 20-30 minut
3. na wykałaczki nakłówać mięso wyjęte z marynaty i przekładać cieniutkimi plasterkami szynki
4. szaszłyki ułożyć na przystawce Varoma
5. w suchym naczyniu zmielić kaszę na mąkę 20s/ obr.10; przesypać do innego naczynia
6. W naczyniu zmielić kolendrę i gorczycę 20 s / obr.10; dodać curry i olej i dusić 5 minut / Varoma / obr.soft
7. Dodać imbir pokrojony w cieniutkie plasterki i cebulę, posiekać 5-7 sek./ obr.5, dusić 1,5 min / Varoma/ obr.1,5
8. Dodać marchewkę, posiekać 5-7 sek / obr.4,5
9. dodać resztę składników zupy (bez limonki), dodać wody do objętości 1,5 litra
10. na zamknięte naczynie ustawić przystawkę Varoma z szaszłykami i gotować 25 minut / Varoma / obr 1-2
11. na 3 minuty przed końcem gotowania dodać skórkę i sok z limonki
12. zdjąć przystawkę z naczynia, zupę zmiksować 20s obr 8-10; jeżeli jest za gęsta dodać wrzątku
13. zupę podawać w czarkach; do każdej porcji włożyć po szaszłyku i kilka grzanek
14.udekorować kleksem jogurtu, listkiem świeżej bazylii i świeżo mielonym pieprzem
korzennego kremu marchewkowego z szaszłykiem
Porady
Pożywna, rozgrzewająca zupa na każdą okazję
Można przygotować ją bez szaszłyków
Polecam, smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Robiliśmy wczoraj razem z mężem i wyszło mega pyszne
francuski smakołyk)
Właśnie się gotuje Ja w łóżeczku pod kołderką pociągająca i kichająca Och, jak dobrze że mam Termosia Nawet chorowanie jest łatwiejsze
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Mysle, ze tak, uwielbiam pikantne Dam znac, jak zrobie , dzieki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Eluniu super zupka dodaje do wyprobowania. Bardzo lubimy zupki i czesto je jemy. Pozdrawiam cieplutko bo dzisiaj duzy mroz
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Elu przepis na zupkę orginalny W sobotę wypróbuję. Pozdrawiam
Uwielbiam zupy i te też ugotuję. Razem z szaszłykami. Super.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Veroniko, pikantne są szaszłyki jeżeli do marynaty dodamy pieprzu cayenne.. Mojej rodzince bardzo smakują bo są takie lekko wędzone, dzięki szynce parmeńskiej. A sama zupa jest trochę pikantna po dodaniu imbiru, który dobrze rozgrzewa zwłaszcza w zimne dni. Jak wypróbujesz, to daj znać, czy takie połączenie też Wam smakuje Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wypròbuje, bedzie lekko pikantna , Elu ?
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?