thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 13/03/13
zmieniono dnia: 13/03/13

Składniki

zupa:

  • 1 płaska łyżeczka nasion kolendry
  • ½ łyżeczki ziaren gorczycy
  • 40 g oleju
  • ½ łyżeczki cuury
  • 2-3 cm świeżego korzenia imbiru lub ½ łyżeczki suszonego
  • 500g marchwi obranej, pokrojonej na kawałki
  • 200g cebuli pokrojonej na ćwiartki
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 kostki bulionowe, -wykonane w TM
  • skórka i sok z 1 limonki
  • sól i pieprz do smaku

szaszłyki:

  • 500 g piersi z kurczaka lub cielęciny
  • szynka parmeńska, -kilka plasterków
  • sól, pieprz ew. pieprz cayenne
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • wykałaczki

do przybrania:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 gałązki świeżej bazylii
  • skórka otarta z ½ limonki
  • świeżo mielony pieprz kolorowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    korzennego kremu marchewkowego z szaszłykiem
  1. mięso pokroić w kostkę o boku 1,5 cm

    2. z soli, pieprzu i octu balsamicznego (ew. pieprzu cayenne) zrobić marynatę i wymieszać z nią mięso; odstawić na 20-30 minut

    3. na wykałaczki nakłówać mięso wyjęte z marynaty i przekładać cieniutkimi plasterkami szynki

    4. szaszłyki ułożyć na przystawce Varoma

    5. w suchym naczyniu zmielić kaszę na mąkę 20s/ obr.10; przesypać do innego naczynia

    6. W naczyniu zmielić kolendrę i gorczycę 20 s / obr.10; dodać curry i olej i dusić 5 minut / Varoma / obr.soft

    7. Dodać imbir pokrojony w cieniutkie plasterki i cebulę, posiekać 5-7 sek./ obr.5, dusić 1,5 min / Varoma/ obr.1,5

    8. Dodać marchewkę, posiekać 5-7 sek / obr.4,5

    9. dodać resztę składników zupy (bez limonki),  dodać wody do objętości 1,5 litra 

    10. na zamknięte naczynie ustawić przystawkę Varoma z szaszłykami i gotować 25 minut / Varoma / obr 1-2

    11. na 3 minuty przed końcem gotowania dodać skórkę i sok z limonki

    12. zdjąć przystawkę z naczynia, zupę zmiksować 20s obr 8-10; jeżeli jest za gęsta dodać wrzątku

    13. zupę podawać w czarkach; do każdej porcji włożyć po szaszłyku i kilka grzanek

    14.udekorować kleksem jogurtu, listkiem świeżej bazylii i świeżo mielonym pieprzem

Porady

Pożywna, rozgrzewająca zupa na każdą okazję


Można przygotować ją bez szaszłyków


Polecam, smacznego tmrc_emoticons.) 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Korzenny krem marchewkowy (francuski) z szaszłykiem

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 17, 2016 at 09:09
    5.0

    Robiliśmy wczoraj razem z mężem i wyszło mega pyszne tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 6, 2016 at 21:53
    5.0

    francuski smakołyktmrc_emoticons.))

  • stycznia 23, 2014 at 13:42

    Właśnie się gotuje tmrc_emoticons.) Ja w łóżeczku pod kołderką   tmrc_emoticons.~  pociągająca i kichająca  tmrc_emoticons.;) Och, jak dobrze że mam Termosia  Love  Nawet chorowanie jest łatwiejsze  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 14, 2013 at 10:19

    ElaK

      tmrc_emoticons.)  Veroniko, pikantne są szaszłyki jeżeli do marynaty dodamy pieprzu cayenne.. Mojej rodzince bardzo smakują bo są takie lekko wędzone, dzięki szynce parmeńskiej.  tmrc_emoticons.)  A sama zupa jest trochę pikantna po dodaniu imbiru, który dobrze rozgrzewa zwłaszcza w zimne dni.  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.D  Jak wypróbujesz, to daj znać, czy takie połączenie też Wam smakuje  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam 

    Mysle, ze tak, uwielbiam pikantne tmrc_emoticons.)  Dam znac, jak zrobie , dzieki Big Smile Big Smile Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • marca 14, 2013 at 08:03
    5.0

    Eluniu super zupka  tmrc_emoticons.D dodaje do wyprobowania. Bardzo lubimy zupki i czesto je jemy. Pozdrawiam cieplutko bo dzisiaj duzy mroz  tmrc_emoticons.) 

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • marca 13, 2013 at 23:40
    5.0

    Elu przepis na zupkę orginalny tmrc_emoticons.)  W sobotę wypróbuję. Pozdrawiam tmrc_emoticons.) Love

  • marca 13, 2013 at 21:16

    Big Smile Uwielbiam zupy i te też  ugotuję. Razem z szaszłykami. Super.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • marca 13, 2013 at 13:41

      tmrc_emoticons.)  Veroniko, pikantne są szaszłyki jeżeli do marynaty dodamy pieprzu cayenne.. Mojej rodzince bardzo smakują bo są takie lekko wędzone, dzięki szynce parmeńskiej.  tmrc_emoticons.)  A sama zupa jest trochę pikantna po dodaniu imbiru, który dobrze rozgrzewa zwłaszcza w zimne dni.  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.D  Jak wypróbujesz, to daj znać, czy takie połączenie też Wam smakuje  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 13, 2013 at 10:45

    Wypròbuje, bedzie lekko pikantna , Elu ? Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

Are you sure to delete this comment ?