- TM 5
Składniki
Zupa
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia marchew
- 1 mała pieruszka
- 10 g oleju
- 100 g podsmażonej drobiowej kiełbasy
- 2 skrzydełka z kurczaka
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy uniwerslanej
- pół łyżeczki pieprzu
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 400 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę ok. 1 cm
- koperek wg uznania
- 1000 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.
Kapustę poszatkować pomagając sobie kopystką 5 s/obr 5 i wyjąć do innego naczynia.
2.
Do naczynia miksującego włożyć przekrojoną na pół cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę. Miksować 5 s/obr. 5
3.
Dodać olej i dusić 5 min/Varoma/obr. 2
4.
Dodać wodę, kapustę, podsmażoną kiełbasę, skrzydełka, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Gotować 20 min/100C obr "Obroty wsteczne" 1. Następnie dodać ziemniaki i gotować około 12min/100C/obr. "Obroty wsteczne" 1. Pod konied gotowania dodać poszatkowany koperek
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Można dać odrobinę mniej ziemniaków. Jak dla mnie kapusta zbyt poszatkowana, następnych razem ustawię krótszy czas.
Przepis super !
Bardzo dobra zupka, mniam. Nie miałam mięska ale dodałam bulion warzywny z 2-3 łyżeczki i z 2 łyżeczki bulionu warzywnego, wrzuciłam dodatkowo skórkę wędzonego boczusia . Pycha, polecam
Bardzo dobra zupa na lato wychodzi jej prawie po brzegi kielicha! Dałam cwiartke z kurczaka zamiast skrzydełek, pominelam koncentrat i gotowałam 5min dlużej ziemniaki, bo byly twardawe. Generalnie warzywa wychodza dosc mocno rozdrobnione,ale jak dla mnie ok
zupka pyszna polecam
Pyszna zupa, zrobiłam bez wędlin ..