Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 27/08/16
zmieniono dnia: 14/05/17
Składniki
Groszkowo mietowa zupa krem
- szczypty soli
- szczypty pieprzu
- 10 liści świeżej mięty
- 5 g kostki warzywnej
- 500 g mrozonego groszku
- 30 g maslo
- 80 g cebula, cwiartki
- 500 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Maslo razem z cebula umiescic w "Blokada naczynia miksującego" i poszatkowac 5sec/5obr. Zeskrobac kopystka cebule ze scianek "Blokada naczynia miksującego" a nastepnie dusic 3min/120°C/1obr.
- Dodaj groszek, wode, sól i pieprz (wedlug uznania do smaku) a nastepnie gotuj przez 10min/100°C/1obr.
- Dodaj swieza miete i zrob purée 2min/5-8obr. podkrecajac obroty.
Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Kasiura85: w sumie nie błąd bo w Uk to 500g jest właśnie takiego rosołu. Tak wiec najprościej wlać 500g wody i wrzucić kostkę- cała filozofia
Marcys85o prostu błąd przy wpisywaniu przepisu. Bez wody to wychodzi chyba gęsta papka a przepis mam z woda, której nie zauważyłam nie ma w dodanym przeze mnie przepisie. Nie widziałam kostek rosołowych o gramaturze 500g a chodzi tu o zwykła kostkę rosołowa (5g). Pozdrawiam
Marcys85:nie zauważyłam ale jest błąd w przepisie musze poprawić, bo zupę robię z duza ilością wody to raz a nie daje 500g kostki rosołowej tylko jedna a taka ma moze 5g.
Nienajlepszy przepis. Brak wody. Nie wiadomo ile. Dużo za dużo kostki rosolowej. Konieczna korekta. Pozdrawiam
Zrobiłam tą zupę, ale dodałam do niej wody i przede wszystkim mniej przyprawy. Wydaje mi się, że do proporcji wkradł się błąd. 500g kostki warzywnej? Jak dla mnie zbyt gęsta. Na drugi dzień (została mi jedna porcja) do garnka wlałam trochę wody, wsypałam grysiku, po 20 sekundach zalałam zimną zupą i przegotowałam jescze raz dosłownie chwilę. W tej wersji bardziej mi smakowała.
Tak zgadza sie przepis z Anglii ale raczej nie znany w Pl.
Pozdrawiam
Zaskakująco Bardzo dobry smak zupy. Pyszny kremowy ,maślany, świeży.
Przepis z prezentacji Thermomix w Angli znany.,Jednak mój ulubiony .
polecam
smaczna
Are you sure to delete this comment ?