Składniki
z u p a
- 2 ząbki czosnku
- 750 g wody
- sól pieprz do smaku
- 0,5 łyżeczki chilli
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM, lub bulionu warzywnego TM
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie ziemniaki, pokrojone
- 3 cukinie pokrojone, żółte (jedna obrana ze skórki)
- 4 łyżki soku z cytryny
- czarna fasola, z puszki, lub czarna soczewica, z puszki
- natka pietruszki do dekoracji
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. czosnek i pokrojoną skórkę z cukinii rozdrobnić 5sek/obr.7
2. całość kopystką zgarnąć na dno naczynia, dodać oliwę i dusić 3min/varoma/obr.1
3. dodać pokrojone ziemniaki i połowę wody, gotować 15min/100*/obr.1
4. dodać cukinię i przyprawy, gotować 10min/100*/obr.1
5. zmiksować 25sek/obr.9
6. dodać sok z cytryny i wodę do pełna, gotować 4 min/100*/obr.1
Porady
podawać z czarną fasolą, czarną soczewicą z puszki (bio) lub z czarnym ryżem
udekorować natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
wartość energetyczna na porcję : około 110 kcal
koszt całego dania : około 32 zł
smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
muszę zatem wypróbować zmiksowanie warzyw przed ugotowaniem, ciekawa jestem tego smaku ...
wiesia w
wprowadziłam nieco zmian - po podduszeniu czosnku ze skórką cukini, wrzuciłam wszystkie składniki naraz , zmiksowałam, dodałam ok 300g wody i gotowałam 17 min / 100 stopni / obroty 1. Pod koniec gotowania dodałam sok z cytryny. Dodałam też szczypte gałki muszkat. Zupa wyszła bardzo smaczna, ciekawa i zachwyciła męża do tego stopnia, że powiedział iż jest to najsmaczniejsza z zup temomixowych Dzięki za przepis
smacznego ! dziękuję
wiesia w
Zupa jest genialna, a prostota wykonania jeszcze to potęguje!
Are you sure to delete this comment ?