Składniki
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- ziele angielskie
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawa uniwersalna
- 120 gramów gram oczyszczonej botwinki, poszatkować
- 850 gramów wody
- 200 gramów ziemników, pokroić w kostke
- czosnek 1 ząbek
- 50 gramów warzywa (marchew, pietruszka korzeń, por)
- 150 gramów buraków czerwonych
- 1 liść laurowy
- 100 gramów śmietany 36%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
-
Naczynie termiczne
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wkładamy warzywa, buraki, czosnek i siekamy 30 sek./obr.4.
2.Dodajemy ziemniaki, przyprawy, wodę i gotujemy 20 min./90stopni/"Obroty wsteczne" /obr.1.
3. Dodajemy liście botwinki gotujemy 5 min./90 stopni/"Obroty wsteczne" /obr.1.
4. Dodajemy śmietanę i gotujemy 30 sek./90 stopni/"Obroty wsteczne"
5. Na koniec posypujemy świeżą natką pietruszki
Porady
zamiast śmietany można użyc jogurtu naturalnego żeby było zdrowiej
natomiast jeśli ktoś lubi zupki z mięsem można dołożyć kawalek swojskiej kiełbasy dla smaku
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zupa bardzo dobra z pięknym czerwonym kolorem. Dałam więcej ziemniaków i marchewki. Gotowałam 25 minut i ziemniaki mimo wszystko były jeszcze nie całkiem dogotowane. Na koniec dodałam więcej cukru i soli oraz doprawiłam octem jabłkowym. Bardzo dziękuję za przepis
Ogolnie ok jednak ziemniaczki byly twardawe po 20 min w temp 90 stopni wiec wydluzylam gotowanie do 35 min i zwiekszylam temp do 98 stopni. Potem 5 minut na botwine ( raczej liscie niz lodygi. Lodygi dodalam razem z ziemniakami) . Dodalam koper razem z liscmi.
Poezja. Od co najmniej 15 lat nie gotowałam botwinki. Normalne gotowanie było za trudne
zupka pyszna...nie trzymałam sie ściśle proporcji i wyszla super...zamiast przyprawy uniwersalnej dałam kostkę bulionu warzywnego...buraków w ogóle, tylko sama młodziutka botwinka, a na koniec koperek zamiast pietruszki
Właśnie zrobiłam przepyszna zupa i bardzo prosta 😋 zapisana do kolekcji😃
Przepyszna. Daje więcej warzyw i na koniec razem z botwinką koperek
Bardzo dobra zupa. Ja jednak tradycyjnie dodałam jeszcze jajko
Pierwszy raz robiłam botwinkę Wyszła bardzo dobra! Doprawiłam wg uznania. Bardzo szybko się robi i wychodzi pysznie!
Pyszne! O wiele szybciej się robi niż w garnku na ogniu. Proponuje dodać jeszcze jajko ugotowane na twardo. Bardzo dobry przepis!! Polecam !!
Łatwy i szybki przepis, a zupa jak tradycyjna "babcina" - bardzo dobra!