Czas przygotowania
8min
Czas całkowity
58min
porcja/porcje/porcji
20
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 18/11/13
Składniki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
- 500 g mąki pszennej, + 2 łyżki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g oleju, słonecznikowego
- 250 g oranżady, bezbarwwnej
- 2 łyżki kakao
- 150 g cukru
- 5 jajek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 150ºC.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, wymieszać 1 min/obr. 4.
- Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem kakao, wymieszać 1 min/obr. 3, połowę masy przelać do innego naczynia i wymieszać z 2 łyżkami maki.
- Do masy pozostałej w naczyniu miksującym dodać kakao, wymieszać 15 s/obr. 4.
- Na środek natłuszczonej tortownicy wlewać na przemian 3 łyżki jasnej masy i 3 łyżki ciemnej, piec 50-60 min.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Muszę wypróbować ten przepis, bo ten który jest aktualnie w cookidoo to porażka, dwa razy pieklam i dwa razy zakalec.
Przepis bardzo fajny i mnie wyszedl.Czytalam opinie,ze ciasto w środku surowe,ze mala temperatura.A mam pytanie,czy jak piekliscie jakiekolwiek ciasto nie z termomixa to piekliscie w temp.150 stopni???wiadomo,że nie.zawsze takie placki piecze sie w 180 do 220 stopniach .wtedy i zakalca nie ma i ciasto pyszne.ja zrobilam zebre z przepisu z termomixa,ale w temp 220 stopni przez 1 godzine.I efekt sami zobaczcie
Ważna uwaga do wszystkich piękących to ciasto.
Temperatura pieczenia powinna być ok 180C w trybie góra - dół.
Temperatura 150-160C odnosi się do termoobiegu.
Ma to ogromne znaczenie - w temp 150 - 160 ( w trybie góra -dół) nie można wypiec tego ciasta!! Praktycznie zawsze wyjdzie zakalec!!! Nawet przedłużenie czasu pieczenia do 90 minut niewiele zmienia.
Basiawlg:Może byc woda ale gazowana
Ciasto smaczne ale... Wyjąłem po 60min, wyglądało bardzo łanie. Odstawiłem do ostygnięcia i niestety po 30min opadło. Po ukrojeniu okazało się, że środek jest surowy. Próbowałem uratować piekąc kolejne 30min w 150stC następnie 20min w 180st bez powodzenia. Środek ciasta wylądował w koszu. Robiłem zgodnie z przepisem i piekarnik jest sprawny. Konsystencja była rzadka, ale musiałem pomagać sobie łyżką w rozprowadzeniu ciasta.[/size]
Na cookidoo.pl jest już inny przepis z 355g mąki, 200g oleju, 240g gazowanej wody, 300g cukru pudru, osobno ubijanie białka...Następny raz spróbuję nowszą wersję. [/size]
próbowałam robić ją dwa razy i za każdym razem nie upiekła się dokłądnie. Wszytsko robiłam zgodnie z przepisem. Piekarnik rónież nie zawiódł mnie nigdy a bardzo duzo piekę w nim. Trzymałam w piekarniku ponad 70 minut w temp 150 stopni i nic nadal zakalec mi wyszedł.
rewelacja
NIEPOKORNA
Bardzo smaczna
Ciasto rzeczywiście troszkę mało słodkie. Można zwiększyć ilość cukru.
Ja zmniejszam też ilość proszku do pieczenie (niestety 2,5 łyżeczki są mocno wyczuwalne w smaku).
Ale poza tym, łatwy i szybki przepis. A co najważniejsze - smaczny
Przepis dodany do ulubionych. Łatwe i pyszne ciasto
Are you sure to delete this comment ?