thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 04/02/12
zmieniono dnia: 05/02/12

Składniki

  • 500 g białego sera połamanego na kawałki
  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 500 g oleju słonecznikowego do smażenia
  • 2 jajka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 20s/obr.7 .Dodać pozostałe składniki (bez oleju) wyrobić 30 s/obr.4 przy pomocy kopystki .W garnku rozgrzać olej .Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok 1cm ,szklanką wyciąć koła .W otrzymanych kołach wyciąć o mniejszej średnicy kolejne koła ,tak by powstały równe oponki .Można też wycinać różne kształty w/g własnych pomysłów .Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor .Wyjąć np.widelcem ,następnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Można posypać cukrem pudrem wykonanym w TM .

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Walentynkowe oponki

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 15, 2017 at 04:30

    Czy zamiast śmietany mozna dac jogurt naturalny w tej samej ilości?

  • stycznia 10, 2017 at 11:20

    Niestety nie wyszły mi pulchne tylko takie "gnieciuchy", chyba że to zależy od sera, miałam raczej wilgotny niż suchy ser i szczerze to nie zachwyciły mnie te oponki ale być może to wina sera a konsystencja była trochę rzadka ale bałam się dodawać za dużo mąki, żeby nie zepsuć

  • lipca 10, 2016 at 08:40

    Chyba zrobiłam coś nie tak bo wyszły trochę gumowe a nie chrupiące.

  • lutego 14, 2015 at 01:42
    5.0

    Super przepis - polecam tmrc_emoticons.) zrobiłam z pol porcji tylko robiłam na Ciasto"Ciasto" tmrc_emoticons.;-) bo na obrotach 4- jakoś ciasto sie nie skleilo mino ze czas ten sam a proporcji połowa, ale tak to żadnych zastrzeżeń - przepis godny uwagi tmrc_emoticons.-)

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

  • marca 1, 2014 at 12:12
    5.0

    Przepis dokłądnie taki sam jak z książki Thermomixa. Oponki pyszne, puszyste i miękkie i z apetytem zjadłam je nawet dnia następnego. jeśli chodzi o wyrabianie ciasta to TM sobie nie radził na obrotach 4 przeszłam na wyrabianie kłoskiem i  dał radę bez problemu. Ja nie lubię bardzo słodkich oponek i dodałam o połowę mniej cukru  i jedliśmy bez cukru pudru - były pyszności. Polecam

  • stycznia 31, 2014 at 09:33

    Oponki przepyszne, udało się na  5+. dobry przepis można testować śmiało. Ja następnym razem dodam tylko więcej cukru. 

  • stycznia 31, 2014 at 09:33

    Oponki przepyszne, udało się na  5+. dobry przepis można testować śmiało. Ja następnym razem dodam tylko więcej cukru. 

  • grudnia 16, 2012 at 12:02

    Bardzo pyszne oponki. Zrezygnowałam jednak ze śmietany, dodając kolejne jajko. 

  • lutego 21, 2012 at 10:23

    Oponki pyszne, tylko z takiej ilości trudno wyrobić w TM, chyba lepiej podzielić na dwie części. Cooking 6

    Tynka

  • lutego 19, 2012 at 17:18
    5.0

    Oponki wg przepisu smażyłam juz dwa razy, z niewielką zmianą, jedno żółtko i jedno jajko (zamiast 2 jajek), zamiast octu - 2 łyżki spisrytusu. Mniam tmrc_emoticons.)