- TM 31
Składniki
Poncz
- alkohol pozostały ze śliwek
- 1/3 szklanki cukru
- pół szklanki wody
Dekoracje
- 50 gramów masła
- 100 gramów Czekolady gorzkiej
- dekoracje jakie akurat były w domku
- 100 gramów czekolady gorzkiej-rozdrobnionej
- pół litra śmietany 36%,2 śmietan-fixy,2 łyżki cukru
Krem
- 1/2 kilograma suszonych śliwek
- 300 ml. wódki
- 250 gramów masła
- 200 gramów nutelli
- 2 łyżeczki kakao
- 4 łyżki alkoholu
Biszkopt
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 czubatych łyżeczek mąki [130 gramów]
- 6 jajek
- 6 czubatych łyżeczek cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Dzień wcześniej namaczamy śliwki w alkoholu i pieczemy biszkopt.Do"Blokada naczynia miksującego" wkladamy białka ubijamy z motylkiem 3 min/obr.4.Nastawiamy na kolejne 2 min./obr.4 dodajemy powoli cukier.Ustawiamy kolejną 1min./obr 4 dodajemy po 1 żółtku.Kolejne ustawienie 1min./obr.1 powoli dodajemy mąkę z proszkiem i kakao.Pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem[tylko dno]2 6cm 35min. w 170 stopniach.
Następnego dnia kroimy śliwki ,wyładamy na sitko.Masło umieszczamy w "Blokada naczynia miksującego" rozdrabniamy10sek./obr.4.Nakladamy motylek 30sek/obr.4 ,zgarniamy ze ścianek,dodajemy nutellę i kakao, ustawiamy na 30 sek./obr4 .Wlewamy alkohol i wkładamy śliwki 20sek./obr1[śliwki trochę się poprzyklejaly do motylka ,ale łatwo dały się powyciągać.Tak przygotowny krem dzielimy na 2 porcje smarujemy 2 wcześniej nasączone ponczem blaty tortu.Wierzch tortu i boczki smarujemy ubitą śmietaną z śmietanfixami i cukrem.W"Blokada naczynia miksującego" umieszczamy wszystkie składniki na krem śmietanowy,nakładamy motylek obr.3.Czasu nie ustawialam patrzyłam aby wyszła sztywna pianka.Nie zdążyłam nawet zobaczyć ,bo się bardzo szybko ubiło.Ubitą śmietaną smarujemy złożony torcik.
W"Blokada naczynia miksującego" rozdrabniłam czekoladę 4sek./0br 4.Wykorzystałam ją do obsypania boków tortu
W gorącej kąpieli roztopiłam drugą czekoladę i masło -wykorzystalam do zrobienia napisu.Włożyłam do worka w którym obcielam róg i wyciskałam ułożony wcześniej wierszyk:PRZEPISOWNIA MA 3 LATKA,WIEDZĘ WIĘKSZĄ NIŻ MOJA BABKA,PRZEPISÓW PONAD 3 TYSIĄCE,WSZYSTKIE PYSZNE I SYCĄCE .Nie jestem profesjonalistą dlatego to nie wyszło zbyt ładnie.Do dekoracji użylam cukrową różę i pudrowe serduszka
Porady
Śliwki najlepiej kalifornijskie[pięknie,, wypijają,, alkohol].Pozostały alkohol po namaczaniu dodajemy do ponczu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super tort
Beatko, GRATULUJĘ!!! Jako jedna z pierwszych zrobiłaś tort urodzinowy dla Przepisowni Wczoraj testowałam niektóre kremy, bo oczywiście nie zrobię 22 tortów! Ten pomysł na krem śliwkowy jest fantastyczny! Baaardzo mi smakuje! Powodzenia!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Super torcik przeczytałam składniki i zaciekawił mnie bardzo dodaje do wypróbowania super gratuluję
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Piękny urodzinowy torcik
Torcik piekny Beatko Dodany do wypròbowania Zasluguje na uwage Mnie ròwniez bardzo zaciekawil krem. Inny, niespotykany + wierszyk.... Complimenti
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Beatko super
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Beatko moje gratulacje Super tort i wierszyk
Elu krem naprawdę pyszny-polecam
Beatko, super torcik i wierszyk urodzinowy. Powinnas go nazwać " pijany " torcik bo myslę, że z taką ilością alkoholu to już toast urodzinowy będzie spełniony
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Woow!!! Tort wygląda okazale, wierszyk fajny! Brawo Beatko! Najbardziej intryguje mnie ten krem Zrobię go przy najbliższej okazji Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?