Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
16
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Trudny
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- Ciemne ciasto biszkoptowe
- 5 jajek
- 170 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 70 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- Ciasto kruche
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 szczypta soli
- 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 żółtko
- Nadzienie i dodatki
- 1 słoik wiśni, kwaśnych, bez pestek (680 g)
- 20 g mąki kukurydzianej
- 60 g wiśniówki, (cherry brandy)
- 60 g cukru pudru
- 100 g dżemu wiśniowego
- 1000 g śmietany, min. 30 % zawartości tłuszczu
- 4 łyżki cukru wanilinowego
- 80 g wiórków czekoladowych
- 16 wiśni kandyzowanych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciemne ciasto biszkoptowe Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajka i cukier, ubić na pianę 3min 50°C/obr. 3-4, następnie 3min/obr.3-4.
- Dodać mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać 10s/obr.3. Zdjąć motylek. Wlać ciasto biszkoptowe do wysmarowanej masłem i oprószonej odrobiną mąki silikonowej formy do ciasta (Ø28 cm), piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 30-35 minut. Umyć naczynie miksujące. Po upieczeniu ciemne ciasto biszkoptowe wyjąć z formy i przełożyć na talerz. Pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia. Ciasto kruche
- Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto kruche, wyrobić 40s/obr.5. Rozwałkować ciasto na kształt koła (Ø 28 cm), włożyć do wysmarowanej tłuszczem silikonowej formy do ciasta (Ø 28 cm), ponakłuwać widelcem. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 20 minut. Umyć naczynie miksujące. Pozostawić ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie i dodatki - przygotowanieciasta
- Kwaśne wiśnie odsączyć w koszyczku zachowując sok w osobnym naczyniu.
- Do naczynia miksującego wlać 250 g soku wiśniowego, dodać mąkę kukurydzianą, gotować 5 min/100°C/obr.3.
- Dodać 30 g wiśniówki i 30 g cukru pudru, wymieszać 5s/obr.3. Przelać zagęszczony sok wiśniowy do naczynia z odciśniętymi wiśniami i dokładnie wymieszać.
- Do naczynia miksującego wlać pozostały sok z wiśni (około 100 g), 30 g wiśniówki i 30 g cukru pudru do naczynia miksującego, wymieszać 5s/obr.3.
- Kruche ciasto położyć na paterze. Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą dżemu wiśniowego.
- Ciemne ciasto biszkoptowe przeciąć na trzy warstwy. Pierwszą warstwę ułożyć na kruchym cieście, polać odrobiną soku z wiśni, a wierzch posmarować wiśniowym nadzieniem. Pozostałe 2 warstwy nasączyć resztą soku. Naczynie miksujące umyć, przepłukać zimną wodą i osuszyć.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać 500 g zimnej śmietany, dodać 2 łyżeczki cukru wanilinowego i ubić przy obr. 3 (dopóki nie powstanie sztywna piana). Przełożyć do miski i wstawić do lodówki. Powtórzyć tą czynność z pozostałą ilością (500 g) śmietany.
- Około ¼ ilości bitej śmietany rozprowadzić na warstwie wiśni, położyć drugą warstwę ciemnego ciasta biszkoptowego i rozprowadzić około 1/3 bitej śmietany. Położyć ostatnią warstwę, a całe ciasto obłożyć pozostałą bitą śmietaną. Zaznaczyć 16 kawałków na cieście.
- Całe ciasto posypać wiórkami czekoladowymi. Odrobinę bitej śmietany wycisnąć na końcu każdego z 16 kawałków i przybrać kandyzowanymi wiśniami. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki. Kroić ostrym nożem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
This cake is simple to make and quite tasty. It's simple to slice and don because of the bottom's crumbly dough free games
"Ciasto"
tort wyglada apetycznie dlatego skusilam sie go zrobic. niestety jest to pierwszy tort w zyciu, ktory mi nie nie wyszedt. zarowno jak i ciasto kruche (twarde) taki i biszkopt - ledwo przekroimlam go na dwa.w z kremem wolalam juz nie kombinowac wic zrobilam wlasny.przykro mi ze musze wystawic niska ocene.
Najlepszy tort szwardzwaldzki jaki jadłam ! to kruche ciasto jest mega smaczne!
Uwielbiam gotować z TM5
Super tort, bardzo smaczny
po tylu pozytywnych komentarzach będę piekła. Pozdrawiam
czy ta bita smietana wytrzyma czy opadnie na drugi dzien?
Super tort. Fakt trochę zabawy z nim było, ale po zebranych recenzjach wiem, że było warto.
Pierwszy raz piekłam tort i jestem bardzo zadowolona bo wyszedł pyszny. Miałam tylko jeden problem. Ciemne ciasto biszkoptowe nie wyrosło mi na tyle żeby je podzielić na trzy części, ale to nic. Upiekłam drugi biszkopt i z nich miałam trzy części. Polecam bo smak idealny
Super tort, szczerze polecam
Are you sure to delete this comment ?