Składniki
Biszkopt o średnicy 23 cm
- 4 jaja
- 120 g cukru
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 80 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Mus czekoladowy
- 100 g czekoladowych kropek + trochę kropek do dekoracji, (można użyc połamanej czekolady)
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 2 białka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru pudru
Krem
- 2 łyżki cukry pudru
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka starta z 1 pomaranczy, wyszorowanej i sparzonej
- 250 g śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascerpone
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Biszkopt lepiej przygotować dzień wcześniej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Dno foremki wyłożyć papieram, nie powinno sie smarować boków formy, dzięki temu biszkopt wyrosnie równy!
Do naczynia z motylkiem wrzucić białka, ubić na sztywno 3 min/ obr. 3-4. Dodać cukier, ubijać dalej 1min./obr. 1-2.
Żółtka wrzucic do miseczki dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać łyzeczką. Żółtka zaczną się burzyć jak wulkan. Wzburzone żółtka dodać do białek. Dodać obie mąki, wymieszać 30s./obr. 2, z pomocą kopystki.
Piec 40 minut. Zostawić do wystygnięcia.
Do suchego naczynia założyć motylek i wląć schłodzona śmietankę. Ubić 1 min./obr. 4. Przełożyć do innej miski.
Do naczynia włożyć pozostałe skladniki kremu, ucierać 45s./obr.3. Włączyć obroty na 2"Obroty wsteczne" i po łyżce dodawać bitą śmietanę, aż się równo wymiesza.
Połowę kremu wyłożyć na schłodzony mus. Nasączyć herbatą drugą część biszkoptu i przykryć nim tort. Pozdostałą masą udekorować tort (jeśli chcemy miec tort w stylu angielskim nie musimy starać się bardzo gładko wyrównać masę), dekorujemy kropkami czekoadowymi. Przed podaniem warto na przynajmniej 1 godzinę schłodzić tort w lodowce.
- Do naczynia włożyć kropki czekoladowe, rozdrobnić 15 s/obr. 8. Dodać cukier puder, kawę i śmietankę. Wymieszać podgrzewając 4 min/50°C/obr. 2.
- Dodać żółtka do masy smietankowo-czekoladowej, wymieszać 15 s/obr. 4. Przełożyć masę do miski.
- Następnie trzeba umyć naczynie i bardzo dokladnie wysuszyć.
- Wrzucić białka i sól do naczynia miksującego z motylkiem, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3-4. Białka dodać to masy czekoladowej i dokładnie wymieszać kopystką.
- Biszkopt przekroić na 2 plastry, jeden z nich wlożyć do foremki i wylać mus. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Biszkopt
Krem
Mus
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
cały mus mi się rozpłynął.... wiec nie mam pojęcia co zrobiłam źle....
Przyznam szczerze, że nie wiem aki krem jest w tortach angielskich. Mi bardziej chodziło o efekt takiego "oblepionego" kremem tortu, jaki zauważyłam na zdjęciach z Anglii a wydaje mi się, że właśnie taki efekt mi wyszedł
Tort ciekawy
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ładnie wygląda.
Tort ciekawy, ale jeśli chcemy mieć w stylu angielskim, to taki krem nie zda egzaminu. To musi być krem z masła i cukru. Takie ja mam wiadomości w tym temacie.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?