Składniki
ciasto
- 75 g 30 g wrzątku
- 50 g bułki tartej
- 1/4 olejku migdałowego
- 230 g cukru
- 60 gramów orzechów włoskich
- 230 gramów maku
masę makową
- 230 g masła
- 230 g cukru
- 180 g mleka
- 2 żółtka
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 50 g wódki 40 %
poncz
- 150 gramów wódki 40 %
- 100 g przegotowana woda
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Motylek
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy 10s. obr. 5, przełożyć do innego naczynia
2. Mak wsypać do naczynia, zalać wrzątkiem, gotować 15 minut/Varoma/ obr.2, przecedzić przez gęste sito i ostudzić.
3. zemleć mak przy pomocy kopystki 40s/obr.10, Przełożyć do innego naczynia.
4. Założyć motylek, dodać jaja, cukier i ubijać 10min./temp. 50/obr. 4
5. Wyjąć motylek, dodać bułkę tartą, orzechy, aromat i ucierać – czas 2 min./obr. Poz. 4 dodając przez otwór w pokrywie po łyżce maku.
6. Przelać do małej tortownicy, piec w rozgrzanym piekarniku – czas 40 min./temp. 200 stopni.
7. Założyć motylek, wlać mleko, dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka, cukier, gotować budyń przy zdjętej miarce – czas 22 min./temp.90/obr.2
8. Po ugotowaniu wyłożyć do innego naczynia i ostudzić.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Olcia: mak dalej nie dopisany i nie wiadomo czy dodatkowo, czy moze 230g masła to własciwie 230g maku eeech, ludzie.. tyle lat minęło..
Przepis jest bardzo niestarannie opisany, brakuje podstawowych informacji nt. składników, gramatury , itd. Ja zaczęłam robić tort i utknęłam nie polecam
O kurcze, kogel mogel :O :O Mak jest w ciescie, masa makowa to nie masa makowa, a budyniowa, w ciescie jest 75g i 35g wrzatku :O :O :O W ciescie brakuje ilosci jaj.... Przepis opisany niedokladnie i niedokonczony... :O Olu, mozna to jakos poprawic ? W takim stanie przepis jest ciezko wykonac....
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Maku Elu chyba nie potrzeba do masy makowej ;o) bo to jest zwykła masa budyniowa na maśle ;o) Ale w sposobie wykonania brakuje chyba informacji, że masło trzeba utrzeć z budyniem i na koniec dodać wódki ;o)
;o)
230 g maku potrzeba do ciasta. Tyle zrozumiałam Ale w składnikach na masę makową wogóle nie ma takiego składnika??? Stąd moje pytanie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Witam Cię serdecznie. Zaraz sprawdzę składniki, ale najpierw śpiesze się Cię poinformować, że potrzebujemy 230 g maku. Dziekuję za informację. Serdecznie pozdrawiam:
Olcia
Lubię torty makowe, kojarzą mi się z urodzinami z dzieciństwa Olcia ale w składnikach na masę makową zapomniałś o najważniejszym składniku -MAKU Ile go trzeba dodać??? Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?