- TM 31
Składniki
masa kakaowo-kawowa
- 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 280 g cukru pudru
- 5 łyżek spirytusu, można pominąć
- 50 g kakao ciemne, lub więcej wg smaku
- 400 g Miękkiego masła
- 8 żółtek
biszkopty
- 1 czubata łyzka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego, można pominąć
- 10 łyżek mąki pszennej
- 160 g cukru waniliowego domowej roboty
- 10 jajek
karmel
- 180 g cukru
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
1. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. ostudzić. dodać spirytus
2. W "Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, dodać żółtka i cukier puder. Powoli zacząć mieszać obr.1. Kiedy konsystencja się rozluźni zwiększyć obroty do 3-4 i ucierać żółtka do białości
3. następnie na przemian dodawać rozpuszczoną kawę i miękkie masło.
W rondlu rozpuścić masło, dodać sok z cytryny i cukier. Mieszać, aż się rozpuści. Smażyć karmel aż osiągnie złoty kolor. Jeden krążek biszkoptu posmarować karmelem i od razu pokroić ostrym nożem posmarowanym oliwą na 12 trójkątów.
Na paterze układać blaty biszkoptu i przekładać cienką warstwą kremu. Górę i boki tortu posmarować kremem. Na wierzchu ciasta szprycą do dekoracji tortów zrobić 12 stożków, na każdym z nich oprzeć po jednym trójkącie z karmelem. Dodatkowo boki tortu można udekorować wg upodobań.
Gotowy tort chłodzić kilka godzin w lodówce.
biszkopty 8-10 szt
krem kakaowo-kawowy
karmel
wykonanie tortu
Porady
aby łatwiej pokroić biszkopt z karmelem można nóż naoliwić lub użyć naoliwionych nożyczek
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jak zrobić biszkopt?
do wypróbowania