thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
4h 30min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

masa kakaowo-kawowa

  • 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 280 g cukru pudru
  • 5 łyżek spirytusu, można pominąć
  • 50 g kakao ciemne, lub więcej wg smaku
  • 400 g Miękkiego masła
  • 8 żółtek

biszkopty

  • 1 czubata łyzka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego, można pominąć
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 160 g cukru waniliowego domowej roboty
  • 10 jajek

karmel

  • 180 g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    biszkopty 8-10 szt
  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. krem kakaowo-kawowy
  3. 1. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. ostudzić.  dodać spirytus

    2. W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, dodać żółtka i cukier puder. Powoli zacząć mieszać obr.1. Kiedy konsystencja się rozluźni zwiększyć obroty do 3-4 i ucierać żółtka do białości

    3. następnie na przemian dodawać rozpuszczoną kawę i miękkie masło. 

  4. karmel
  5. W rondlu rozpuścić masło, dodać sok z cytryny i cukier. Mieszać, aż się rozpuści. Smażyć karmel aż osiągnie złoty kolor. Jeden krążek biszkoptu posmarować karmelem i od razu pokroić ostrym nożem posmarowanym oliwą na 12 trójkątów. 

  6. wykonanie tortu
  7. Na paterze układać blaty biszkoptu i przekładać cienką warstwą kremu. Górę i boki tortu posmarować kremem. Na wierzchu ciasta szprycą do dekoracji tortów zrobić 12 stożków, na każdym z nich oprzeć po jednym trójkącie z karmelem. Dodatkowo boki tortu można udekorować wg upodobań. 

    Gotowy tort chłodzić kilka godzin w lodówce. 

Porady

aby łatwiej pokroić biszkopt z karmelem można nóż naoliwić lub użyć naoliwionych nożyczek

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort Dobosza

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?