- TM 31
Składniki
Biszkopt
- 6 jaj
- 240 g mąka tortowa
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia, czubata
- 2-3 łyżki kakao naturalnego
- cukru
- woda ciepła
- 1 szczypty soli
- 230 g cukru
Masa
- 1000 g śmietana 36%
- 3 fix do bitej śmietany
- 3 łyżki cukier puder, wg uznania
- 1 centymetra cukier waniliowy
- 2 dżem jagodowy lub aroniowy, do przekładania warstw
- 500 g lentilki
- 1 opakowania biszkoptów okrągłych, lub rurek bez nadzienia , mogą też być czekoladki merci
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 180-190 stopnii. W zależności od piekarnika.
1. Założyć motylek (oczywiście naczynie miksujące musi byc idealnie suche)
Do naczynia wlać białka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę w granicach 3-4 min, oborty 3,5-4.
2. Dodać cukier, ubijać 50 sek/ obroty 1,5
3. Dodać żółtka , ubijać 50 sek - 1 min / obroty 1,5
Zdjąć motylek. Zamknąc naczynie miksujące.
4. W osobnym dodać odważone 230g mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ustawić naczynie miksujące na obroty 2 i stopniowo dodwać do środka zmieszaną mąkę z proszkiem i kakao. Należy co chwilę mieszać kopystką.
5. Tortownicę natłuścic i opruszyć bułką tartą. Wylać gotową masę na biszkopt i piec ok. 25-30 min.
Po upieczeniu biszkopt przedzielić na trzy części. Górną warstwę delikatnie ściąć.
1.Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać fixy oraz cukier. Ubijać na sztywną pianę ok. 2-3 min., obroty 3,5/4.
2. Biszkopty nasączyć wodą z cytryną i cukrem (lub sokiem pomarańczowym/amaretto - wg uznania). Następnie nałożyć cieńką warstwę dżemu. Kolejno nałożyć warstwę bitej śmietany. Tak powtórzyć czynność na wszystkich warstwach. Należy zostawić część bitej śmietany na posmarowanie boków tortu (po to by "przykleić" do nich biszkopty). Gdy ułozymy wszystkie warstwy i posmarujemy boki, radzę umieścić tort na paterze na której będzie podawany tort. Kolejno obkładamy boki biszkoptami, a górę posupujemy lentilkami aby wykończyć przewiązujemy wstążeczką.
Biszkopcik
Masa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam
Ile centymetrów ma tortownica? Proszę o kontakt
Polecam, tort wszytkim goscia na urodzinach syna smakował na pewno wroce do tego przepisu.
Torcik pyszny dzieci były przeszczesliwe☺
Are you sure to delete this comment ?