Składniki
Ciasto
- 50 g wody
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, z TM
- 1 szczypty soli
- 150 g mąki pszennej, + do posypania
- 75 g masła, pokrojone na kawałki
Krówka
- 2 łyżki whysky
- 4 łyżki mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 g krówek
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- 100 g orzechów włoskich
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Formę do tarty 26 cm, natłuść i oprusz mąką.
2. Wszystkie składniki włóż do naczynia w podanej kolejności 20 s\obr. 4. Ustaw 10s/"Obroty wsteczne" /obr.2 aż ciasto odejdzie od noży
3. Cisto przełożyć na opruszony mąką blat i rozwałkować. Ciastem wyłożyć formę, nakłuć widelcem całe ciasto i wstawić do pieca na 15-20 min.
Krówka
1. Orzechy zmielić 3s/obr. 8, przełożyć do miseczki,
2. Krówki i czekoladę rozdrobnić 15-20 s/obr. 8 dodać mleko, whisky, zapach, pogrzać 3 min./90°C/obr. 2
3. Dodaj orzechy 1 min/"Obroty wsteczne" /obr.2
4. Ciepłą masę szybko wylej na upieczone ciasto, udekoruj i smacznego
ciasto i masa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Z dodatkiem whisky wymiata!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
JEst genialna, a alkohol robi niezwykły smak. Polecam!