thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 55min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

CIASTO NA TARTĘ

  • szczypta soli
  • 10 g wody letniej
  • 2 żółtka kurze
  • 10 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 120 g masła zimnego

JABŁKA

  • 5-6 szt jabłek, obranych wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

PIANA

  • 2 białek kurzych, (pozostałych po oddzieleniu od żółtek)
  • 1 łyżka cukru kryształu

KRUSZONKA

  • 25 g mąki pszennej
  • 25 g cukru kryształu
  • 25 g masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTO
  1. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej kolejności. Obroty 6, czas 20-30 sek.

    Gotowym ciastem wylepiamy formę (ok. 20-25 cm), zawijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem.

    Układamy na nim krążek papieru do pieczenia i przysypujemy np. gochem.

    Pieczemy 15 min w temp. 180 stopni C. Po tym czasie wyjmujemy groch i papier i podpiekamy jeszcze 5 min w temp. 180 stopni C
  2. JABŁKA

    Cwiartki jabłek kroimy na plasterki i układamy na tarcie wyjętej z piekarnika.
  3. PIANA
  4. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy białka i szczyptę soli. Zakładamy motylek. Obroty 3,5 - czas około 3,5 min.

    Kiedy piana jest już ubita dosypujemy łyżkę cukru nadal ubijając (Obroty 3,5 - czas około 1-2 min. aż piana będzie lśniąca i sztywna) .

    Wykładamy na jabłka, równo rozsmarowujemy.

    Na wierzchu posypujemy kruszonką.
  5. Kruszonka
  6. Do naczynia miksującego dajemy w podanej ilości składniki.

    Wymieszać 10s/obr 6. Posypka wychodzi sucha, należy uformować z niej kulę i zetrzeć na tarce przez duże otwory nad tartą.

    Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

    Pieczemy: 10 minut w temperaturze 180 stopni C, a dalej 30-35 min w temperaturze 160 stopni C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy odpocząć tarcie jeszcze z 15 min.

Porady

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przed krojeniem dobrze jest jeszcze poczekać z godzinę aby ciasto wystygło.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta Jabłkowa z kruszonką

Wydrukuj:

Komentarze